chrome firefox opera safari iexplorer

Україна офіційно попросила у НАТО озброєння

17 березня 2014 о 14:41

Україна звернулася до країн-членів НАТО за військово-технічною допомогою. 

Про це заявив в.о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця після зустрічі з генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном.

«Ми обговорили можливу співпрацю у сфері надсилання спостерігачів (ОБСЄ та ЄС) в Україну, що є пріоритетом на цей момент. Але важливо, що ми обговорювали і наслідки конфлікту в Україні для регіону і що НАТО може зробити разом з міжнародною спільнотою, щоб зупинити всі порушення чинних міжнародних норм і щоб зупинити гонку озброєнь. Ми цінимо розуміння НАТО і його членів і дивимося вперед на співпрацю у майбутньому», — сказав Дещиця.

Як пише УНІАН, за словами очільника МЗС, Україна звертається до НАТО про допомогу лише військово-технічним обладнанням. 

«Треба більше технічного обладнання для України... Присутність НАТО в цьому конфлікті більш і більш відчутна. Співпраця України з НАТО буде цінною. Військово-технічна співпраця здійснюється в існуючих рамках... Ми маємо список обладнання, і він буде переданий штаб-квартирі НАТО. Є потреба, щоб це було зроблено якнайшвидше», — сказав міністр. 

При цьому Андрій Дещиця зазначив, що Київ не просить НАТО про військову допомогу. «Ми стурбовані кількістю російського війська на східних кордонах і політичних туристів з Росії у східних регіонах України і тих провокаціях, які відбуваються на сході України. Це такий же сценарій, який мав місце у Грузії в 2008 році, коли провокації призвели до військової ескалації. Ми використовуємо всі дипломатичні засоби, щоб вирішити мирно цей конфлікт», — зауважив він. 

Нагадаємо, Верховна Рада України проголосувала законопроект про введення в Україні часткової мобілізації та перехід країни на воєнний час. Мобілізація проходитиме протягом 45 днів з дня набрання чинності. Закон набуває чинності з дня прийняття, тобто з 17 березня 2014 року.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути