chrome firefox opera safari iexplorer

Сімейний кодекс удосконалять

25 червня 2014 о 11:19

Верховна Рада прийняла за основу законопроект, яким пропонується зобов’язати суд приймати рішення про призначення аліментів одночасно з процедурою позбавлення батьківських прав. Така законодавча норма покликана навчити батьків нести матеріальну відповідальність перед дітьми, а не кидати їх на піклування одне одного або держави.

Відповідно до чинних норм Сімейного кодексу накладення аліментів на осіб, позбавлених батьківських прав, здійснюється за бажанням позивача, який ініціював позбавлення прав. «Однак, як показує практика, це питання ініціюється лише в 20% подібних справ», — зазначає автор проекту, народний депутат України Олег Зарубінський. Запропоновані зміни дадуть змогу зменшити і перспективу «соціального сирітства», знизивши застосування практики використання народження дітей виключно для отримання державної допомоги. Документом передбачається скасувати чинну норму, згідно з якою за заявою батьків, уповноваженого територіальної громади, юридичної особи, на утриманні якої перебуває дитина, та за згодою органу опіки і піклування розмір аліментів може бути зменшено, якщо дитина перебуває на утриманні держави, територіальної громади або юридичної особи. Крім того, він містить норму, відповідно до якої у разі відмови матері, батька або інших законних представників дитини отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд повинен прийняти рішення про перерахування аліментів у державний бюджет.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути