chrome firefox opera safari iexplorer

Чому Україна має йти до НАТО, а не смішити ядерними розмовами

29 липня 2014 о 15:30

Японія і Німеччина були розгромлені до тла у Другій світовій війні і як країни агресори обидві пройшли через міжнародний трибунал та важкі контрибуції. Сьогодні це два світових економічних гіганти, регіональних лідери. У них немає ядерної зброї, але навряд чи хтось наважиться на них напасти. Тобто не ядерна зброя є стабільною гарантією їхньої національної безпеки.

Індія і Пакистан ядерні держави але ядерна зброя не стримує їх від воєнних конфліктів. Тобто володіння ядерною зброєю в сучасному світі не є гарантією проти воєнних конфліктів. Є дані, що у Ізраїлю також є ядерна зброя, але «Хамаз» не боїться і час від часу обстрілює його своїми ракетами.

Уявімо собі, що у нас сьогодні є ядерна зброя. Ми що її сьогодні застосували б? Навіть тактичну, не стратегічну. Проти кого, проти Гіркіна на своїй території? Чи проти Росії? А що отримали б у відповідь з боку Росії? А з боку світової спільноти?

Хотілося б також знати, на території яких районів яких областей будуть знаходитись склади чи арсенали ядерної зброї? З дозволу якої районної ради? І скільки їх буде? Як відомо, такі об’єкти, а також заводи по виготовленню ядерної зброї є цілями для найпершого ядерного удару по них у разі розв’зання ядерного конфлікту, навіть не війни. Сьогодні в Україні таких об’єктів немає.

Ядерні держави через різні розвідувальні системи, в тому числі і космічні, постійно моніторять ядерні об’єкти одна одної. Це ядерне се ля ві. Ми це будемо робити, чи нас це не буде цікавити? Хай нас моніторять, а нам не треба.

Скільки пройде днів, чи навіть годин, після розгляду цього питання у Верховній Раді, щоб Євросоюз скликав негайний саміт і анулював все-все-все, що підписав з Україною? А Рада безпеки ООН буде негайно скликана за ініціативою Росії і одностайно схвалить російський проект резолюції, в якому Україна виглядатиме як загроза миру на всій Землі… Чуркін буде визнаний найкращим оратором року в ООН.

До вечора того ж дня, коли Верховна Рада почне розглядати це питання на терміновій зустрічі з президентом Порошенком будуть разом наполягати панове Камерон, Олланд, пані Меркель, а пан Обама обмежиться тривалою розмовою телефоном, а можливо і по Скайпу. Неформальна коаліція по підтримці України у воєнному протистоянні з Росією завершить своє існування і перетвориться в міжнародну коаліцію по «вихованню» України. Росія в цьому надасть дуже швидку і дієву допомогу. Лавров, публічно відчитуючи Керрі за підтримку України, буде як мантру повторювати: «А я вам что гаварил!».

У Херсонській області є досить велика пісчана пустеля. Кажуть, найбільша в Європі. Випробування ядерної зброї будемо там проводити чи трохи ближче до Криму? Підземні чи наземні, чи в атмосфері, чи краще під водою в Азовському морі? Там все рівно кордон з Росію не делімітований. Правда, море мілкувате. До біса нам там всілякі міжнародні заборони на випробування ядерної зброї. Що захочемо те і зробимо.

До 15 вересня Кабінет Міністрів повинен направити до Верховної Ради проект Державного бюджету на 2015 рік. Коли наші науковці, військові, економісти, фінансисти і взагалі серйозні люди раптом візьмуть і зроблять реальні розрахунки, скільки зарубіжних мільярдів, матеріальних і людських ресурсів і скільки років буде потрібно, щоб реалізувати цей фантасмагоричний проект, то прем’єр Яценюк скаже, що витратна частина бюджету на 5 років відміняється, бо вона вся піде на створення тільки підвалин для реалізації ядерного статусу України.

Одним словом, не потрібно смішити і водночас лякати людей. Хай запитають розумних науковців, військових, спеціалістів по глобальній та регіональній безпеці і вони розтлумачать, як в сучасному світі абсолютно реально можна створити свою надійну систему національної безпеки. І у відповідності з можливостями своєї економіки. А найкраще поступово, але вперто рухатися, якщо потрібно то і повзти до системи колективної безпеки, тобто до НАТО.

Євген Марчук – колишній прем’єр-міністр України, колишній голова СБУ, генерал армії України, кандидат юридичних наук

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути