chrome firefox opera safari iexplorer

«Молитву за Україну» побачить ввесь світ

30 липня 2014 о 13:54

Лікарі, студенти, сотники, артисти на барикадах – невдовзі очима цих людей світ побачить український Євромайдан. Режисер документальної стрічки «Молитва за Україну» Євген Афінєєвський хоче показати фільм у світовому прокаті, на основних кінофестивалях та на розляд журі міжнародної нагороди «Оскар», повідомляє Радіо Свобода.

Робота над документальним фільмом «Молитва за Україну» (Pray for Ukraine) тривала близько трьох місяців. За цей час американський режисер Євген Афінєєвський разом із українськими кінематографістами провели 100 інтерв’ю із учасниками Революції Гідності, 50 із них увійшли до кінохроніки. Знімальна група розповідає: це стрічка про те, як любов до своєї країни зігрівала у 25-градусний мороз медиків, студентів, жінок, що куховарили на польовій кухні.

До зйомок фільму долучились українські медіа: Радіо Свобода, «5 канал», Espreso.TV та інші надали свої відзняті кадри революційної зими 2013 року. Журналістка «Спільнобачення» Ліна Клебанова, що приєдналась до знімальної групи, розповідає: психологічно було дуже складно працювати над «Молитвою за Україну», адже спогади ще дуже свіжі.

«Ми всі пройшли через Майдан, ми це бачили самі. Дуже часто плакали герої фільму, оператори, люди, що стояли поряд, монтажери не могли монтувати», – додала вона.

Режисер Євген Афінєєвський каже, що за кадром не буде коментарів, герої своїми словами розповідають про те, як розгорталися події. Режисер хоче винести Євромайдан за межі України, тому усі події в стрічці розгортаються послідовно, щоб іноземці зрозуміли причини і наслідки подій. Стрічка транслюватиметься з англійськими субтитрами.

«У планах почати з Канади і Американського континенту. Ми подаємо стрічку і на американський «Оскар», і на решту міжнародних великих фестивалів, і на всю групу нагород Awards, які входять в американський «Оскар», – розповів режисер.

Офіційна прем’єра в Україні планується на 21 листопада, у день народження Майдану.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути