chrome firefox opera safari iexplorer

Вперше громадянка України стала депутатом Європарламенту

03 липня 2014 о 13:11

Як стало відомо, вперше в історії існування європейських інститутів депутатом Європарламенту обрано українку — за корінням і громадянством.

Це представниця закордонних угорців, викладач Закарпатського угорського інституту Андрея Бочкор, яка виграла вибори від правлячої коаліції Угорщини — альянсу «Фідесу» та Християнсько-демократичної партії. Вона була дев'ятою у виборчому списку альянсу.

Закарпатські ЗМІ зазначають, що Бочкор не лише має український паспорт, а й проживає в Україні, а саме в місті Берегово (Закарпатська область). Очевидно, що окрім українського вона має також угорське громадянство — ця практика є досить поширеною серед представників угорської меншини в Україні.

«Я планую працювати у Брюсселі, аби сприяти інтеграції України до Європейского Союзу, а також відображати інтереси угорської громади Закарпаття», — зазначила Андрея Бочкор.

Андрея Бочкор, фото transkarpatia.net

Як відомо, угорці, що проживають в Україні і мають подвійне громадянство, на угорських виборах можуть голосувати на українській території — виборчі дільниці були розташовані в угорських консульствах в Берегово та Ужгороді.

Угорська правляча коаліція на минулих виборах до ЄП надала закордонним угорцям два місця у прохідній частині списку — десяте місце посів Андор Делі з Союзу угорців Воєводини (Сербія).

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути