chrome firefox opera safari iexplorer

Угорці хочуть створити свою автономію на Закарпатті

23 березня 2012 о 09:56

Угорщина підтримала створення автономії для українських угорців на Закарпатті, яку раніше національна громада зажадала виділити в окремий Притисянський адміністративний район.

«На останньому засіданні угорський уряд запропонував підтримку тим ініціативам, які виходили від легітимних політичних організацій закарпатських угорців. Це ініціатива однієї з двох угорських партій Закарпаття. Ми просто забезпечили свою підтримку цим ініціативам, і про жодний сепаратизм не йдеться», — розповів в інтерв'ю Weekly.ua посол Угорської Республіки в Україні Міхаль Баєр.

Він наголосив, що в Угорщини немає претензій до цілісності України.

«У Криму існує автономна республіка, в Європі є автономії. У Молдові, де я працював, створена автономія для гагаузів, у Румунії ще при Чаушеску була трансільванська автономія», — навів приклади дипломат.

Баєр нагадав, що ідея створення автономії для угорців вже кілька років. «Те, що угорська партія в Україні знову до неї повертається, насамперед пов'язано з культурними, освітніми аспектами і з питанням збереження ідентичності. В угорськомовних початкових школах підручниками користуються по шість-вісім років, і вони вже давно застаріли. Я обговорював це питання з Дмитром Табачником та керівниками органів освіти Закарпаття, і ми сподіваємося на позитивні зміни», — повідомив він.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути