chrome firefox opera safari iexplorer

Тернопільщина може втратити одну зі своїх найкрасивіших пам’яток архітектури

17 вересня 2014 о 16:29

У селищі Коропець Монастириського району Тернопільщини зазнав серйозної руйнації старовинний палац графа Бадені — там впали частина куполу та перекриття між першим і другим поверхами в центральній частині будівлі та її правому крилі, пише Україна молода. 

Палац, збудований у дев’ятнадцятому столітті у класично-синкретичному стилі з розкішною бароковою ліпниною, свого часу був одним із найпривабливіших туристичних об’єктів області, однак рік тому його закрили для туристів.

У жовтні минулого року внаслідок сильних поривів вітру під час негоди впав і обвалив частину даху один зі шпилів. Відтоді милуватися пам’яткою архітектури можна було вже лише зовні. Оскiльки коштів на ремонт ні місцева, ні обласна влада не знайшли, то дощі й вітри продовжували робити свою недобру справу.

Як повідомили «УМ» у відділі містобудування та охорони пам’яток Тернопільської облдержадміністрації, сьогодні лише на ремонт покрівлі палацу потрібно кількасот тисяч гривень, а для порятунку всієї будівлі — близько шести мільйонів.

У нинішній економічній ситуації виділити такі суми з бюджету просто нереально, тож розглядається варіант консервації споруди і передачі її в концесію приватним особам.

Фахівці стверджують, що якщо для порятунку палацу найближчим часом не буде проведено бодай найнеобхідніші роботи, то вона зазнає безповоротної руйнації.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути