chrome firefox opera safari iexplorer

Трави можуть нашкодити не менше, ніж ліки

19 вересня 2014 о 10:40

Дієтичні та енергетичні фітодобавки можуть бути корисні для здоров'я. Але вони також можуть мати побічні дії — особливо в поєднанні з препаратами.

«Природний» не означає «безпечний», — стверджують фармацевти із Загальної лікарні штату Массачусетс (Massachusetts General Hospital). «Якщо щось надає терапевтичну дію на організм людини, ця речовина може також викликати непрогнозовану реакцію взаємодії з іншими лікарськими інгредієнтами».

Ефекти взаємодії рослинних або харчових добавок з ліками досконально не вивчені. Проте відомо про ризик значної кровотечі, пов'язаної з прийомом Бадів з часником, гінкго білоба, імбиром. Прийом кориці може спровокувати зниження рівня цукру в крові, а підвищений артеріальний тиск пов'язують з лапчаткою, зеленим чаєм і мате.

Експерти вважають, що лікарі повинні попереджати своїх пацієнтів про потенційні ризики поєднання трав'яних чаїв, харчових добавок і традиційних лікарських засобів. Їх взаємодія може зменшити або збільшити рівень активної речовини в організмі, що у свою чергу може призвести до непередбачуваних і навіть фатальних наслідків.

Ризик взаємодії є найвищим у літніх людей і у пацієнтів з хронічними захворюваннями, які зазвичай приймають одночасно кілька лікарських препаратів.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути