Незважаючи на велику кількість імуностимулюючих препаратів і лікарських засобів, які сьогодні доступні практично кожній родині, терапевти закликають батьків утримуватися від їх споживання і зберегти здоров'я за допомогою продуктів харчування. Сьогодні названі продукти, які не тільки зміцнять імунітет перед настанням зими, а й поліпшать здоров'я, якщо застуда все ж здолала.
Мед
Про корисні властивості меду знає кожен і німецькі медики вирішили підтвердити цей факт, заявивши, що вживати бджолиний мед в 11 разів корисніше, ніж лікуватися. При високій температурі і кашлі рекомендується вживати гарячий чай або молоко з додаванням 1 столової меду. Також лікувальні властивості меду посилюються, якщо поєднувати його з соком лимона, алое і малиною.
Цитрусові
Цитрусові фрукти є лідером за вмістом вітаміну С, який посилює імунітет організму і зменшує шанси захворіти в холодну пору. Рекомендується щодня вживати апельсиновий сік, який сприятливо вплине на організм під час запальних процесів і знижує високу температуру тіла. Теж саме стосується лимонів, що володіють сильним антисептичним і протизапальним ефектом.
Лікарі відзначили, що споживати цитрусові слід вкрай обережно, так як їх зловживання загрожує виведенням кальцію з організму. Також заборонені цитруси людям, страждаючим від алергії, виразки шлунка, гастриту і мають підвищену кислотність.
Часник
Не дарма бабусі постійно твердять, що часник — кращий засіб для боротьби із застудою. Медики підтримують дану думку, так як в часнику міститься природний антибіотик — аллицин, які надає сильну бактерицидну дію. З часнику можна робити інгаляції і закопувати ніс. Для цього слід натерти два зубчики на дрібній тертці і розвести з малою кількістю окропу, а після дати розчину настоятися протягом 40 хвилин. Закапувати слід не менше 4 разів на день по три краплі в ніздрю.
Вівсянка
До складу вівсяної крупи входять антиоксиданти, здатні в рази збільшити опірність організму вірусам. Також каша містить натуральну клітковину, яка очищає кишечник від шкідливих речовин, що з'явилися внаслідок перетравлення нездорової їжі. З вівсянки можна приготувати кульки з додаванням кориці, мускатного горіха і родзинок.
Ягоди
Малина, журавлина, брусниця, бузина та смородина утворюють в крові антитіла, які борються з вірусами та інфекціями. В ягодах також міститься велика кількість вітаміну С і вони статут відмінним засіб для боротьби з високою температурою. При застуді і сухому кашлі можна зробити чай з ягід з медом. Для зміцнення імунітету вживання ягід повинно стати регулярним і обов'язковим.
Картопля
Улюблений всіма картопля містить пігмент бета-каторін, який підтримує імунну систему людини. Сік зі свіжого картоплі має протизапальний і загальнозміцнюючий ефект. Його необхідно наставити протягом години, а після з'єднати з журавлинним соком і вживати по половині склянки тричі на день. Заборонений картопляний сік людям, страждаючим від діабету і ожиріння.
Буряк
Буряковий сік містить вітаміни С, Р, В1, В2, РР, калій, залізо і марганець. Буряк сприяє одужанню і боротьбі з інфекційними захворюваннями. Для того, щоб буряковий сік надавав більший ефект на імунітет, його можна змішати з медом і за 20 хвилин до їди пити по 1 столовій ложці тричі на день. При нежиті також рекомендує закопувати ніс буряковим соком по 2-3 краплі.