chrome firefox opera safari iexplorer

На службу в армію призиватимуть і священиків

25 грудня 2014 о 16:37

Міноборони вирішило узаконити військове капеланство. Для цього наступного року створять окрему службу, в яку хочуть набрати 150-200 духівників. Наразі ж священики в армії виконують свою місію як волонтери. Вони, як і військовослужбовці, мають постійні ротації в зону АТО, повідомляє Zaxid.net.

Військові, які побували в зоні АТО, кажуть, що іноді розмови із священиком їм дуже бракувало. «Мені особисто не доводилось спілкуватися зі священиком на війні, хоча багатьом людям це потрібно. У таких ситуаціях у багатьох стрес, і хочеться викласти комусь все, що на душі. Так, з товаришем ти не поговориш, як можна поговорити зі священиком», – розповів військовослужбовець Олександр.

У зоні АТО вже побувало 190 духівників. Вони не рідко так само ризикують життям, як і військовослужбовці. За офіційною інформацією, шестеро були поранені, один – загинув. У кожного з капеланів є свої історії порятунку на війні завдяки молитвам.

«Був один чоловік, який розвантажував цілу ніч снаряди, а приходив зранку на 6:30 на літургію. Я ніколи його не забуду. Він дуже щиро читав Апостола, і для мене це було зворушливо», – розповів військовий капелан УГКЦ Андрій Хомишин.

Самі душпастирі кажуть, що не проти ініціативи Міноборони щодо призову на службу, але наразі не дуже собі це уявляють.

«З прийняттям цього закону військовий капелан мав би бути штатним працівником, відповідно, мати заробітну платню і так далі. Священик підпорядковується церковній ієрархії. А там, ми знаємо, накази не обговорюються, а виконуються. Як воно все буде в субординації? Наразі є багато запитань», – зазначив військовий капелан УГКЦ Тарас Михальчук.

Як суміщати військову дисципліну і душпастирську службу, добре знає отець Михайло. У минулому він – старший прапорщик, сьогодні – священик у військовій частині Національної гвардії. Свого часу, в ній і служив. Має цілу парафію, та поки ще – не визнану, бо й сам без офіційного статусу.

«Звичайно, ми не повинні нести звання єфрейтор, майор і так далі, щоб не опинитись під каблуком, але маємо бути у штатній одиниці із зарплатою, щоб не приходив ніхто і не казав: а тих тут хто такий? Зрештою, у всій Європі військове капеланство узаконене», – наголосив військовий капелан УПЦ Київського патріархату о. Михайло Торконяк.

Втім, на які посади і з якими обов'язками призвуть у військо священиків – наразі не відомо.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути