chrome firefox opera safari iexplorer

З Ватикану до Львова привезуть унікальну реліквію

27 січня 2015 о 19:06

З 30 січня до 15 лютого у Львові буде виставлена до почитання унікальна реліквія – оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа (Хустка Вероніки). Реліквія перебуває в особистій захристії Папи Франциска і востаннє була вивезена з Ватикану 100 років тому.

На прохання Митрополита Львівського владики Ігоря (Возьняка), з благословення Патріарха Святослава, Нерукотворний образ Ісуса Христа впродовж двох тижнів буде виставлений у Соборі Святого Юра, інформує прес-служба Львівської міськради.

Довідка

Свята Вероніка, в християнських переказах благочестива юдейка, яка супроводжувала Христа на його шляху на Голгофу і дала йому, котрий знемагав під вагою хреста, якого ніс на плечах, лляну хустку, щоб він міг витерти з обличчя кров і піт.

Лик Ісуса закарбувався на хустці.

«Хустка Вероніки», що вважається справжньою, зберігається в соборі св. Петра в Римі. Існує низка переказів, покликаних надати образу св. Вероніки історичні риси. За однією з легенд, згодом вона проповідувала християнство на півдні Галлії. В інших легендах її називають грецькою царівною або ототожнюють з Мартою, сестрою Лазаря. В Італії існувала легенда, згідно з якою вона зцілила імператора Тіберія за допомогою своєї хустки з нерукотворним образом Спасителя. Припускають, що ім'я Вероніки являє собою спотворене лат. vera icon («справжній образ») — так називали «хустку Вероніки», відрізняючи її від інших образів Христа.

Вперше розповідь про св. Вероніку з'являється в апокрифічних Діяннях Пилата, що відносяться до IV або V ст.

Джерело: РІСУ
Розділи: Новини культури

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути