chrome firefox opera safari iexplorer

10 cвітових стартапів, зроблених в Україні

25 березня 2015 о 11:34

Кількість стартапів, що з'являються в Україні, зростає щодня.

Розумний годинник LaMetric

Цей розумний годинник, зроблений львів’янами, може повідомляти не лише час і температуру за вікном, але й важливу бізнес-аналітику. Наразі це найуспішніший український краудфандинговий проект, який зібрав $370 тисяч, при тому, що «просив» всього $69 тисяч. Виробляють LaMetric на одній з найбільш відомих китайських фабрик Foxconn, де народжуються iPod і iPhone.

Покращувач селфі Looksery

Одеський проект зі штаб-квартирою у Сан-Франциско можна порівняти з надпопулярним нині Instagram (але Looksery покращує фотографії та відео за допомогою фільтрів у реальному часі, а не лише після того, як знімок було зроблено). Одесити вже підписали першу ліцензійну B2B угоду на свою унікальну технологію з азіатським медіа-холдингом, сумарна виплата по якій сягатиме 5 мільйонів доларів.

3D-крамниця Kwambio

В українському магазині Kwambio – дуже незвичний асортимент товару, тому що вазу для квітів, кухонне приладдя, арт-об'єкти, взуття або біжутерію після покупки треба буде надрукувати на власному 3D-принтері. Онлайн-платформа для дизайнерів та користувачів таких принтерів базується у Нью-Йорку та планує старт на квітень цього року. Розробники вже отримали 500 тисяч доларів перших інвестицій.

Робот для тварин Petcube

Створений українськими розробниками Petcube — це своєрідний робот для догляду та розваги домашніх улюбленців. Керувати ним дуже просто — треба лише завантажити додаток для смартфона, після цього можна спілкуватися з тваринами й спостерігати, як невеликий алюмінієвий куб, устаткований Wi-Fi, камерою, мікрофоном, динаміком і червоним малопотужним лазером, грається з твариною, поки вас нема вдома.

LED-спалах Iblazr

Iblazr — LED-спалах, який українці розробили спеціально для тих, хто полюбляє робити селфі або знімати на камеру гаджету за умови поганого освітлення. Це лише один із трьох проектів молодої компанії Concepter: українці працюють також над стабілізатором для зйомки відео на смартфон Cinezis й над месенджером Morzr, який працює в умовах відсутності мережевого зв'язку.

Музичний плеєр VOX

Простий і зручний український плеєр VOX від компанії Coppertino став альтернативою прослуховуванню музики в iTunes та нагадує своїм функціоналом популярний колись Winamp. VOX вже завантажили більш ніж 600 000 разів, ним користуються майже в 135 країнах світу, а сумарний обсяг інвестицій в проект склав більше 500 тисяч доларів.

Органайзер фотографій ZZ Photo

Цей сервіс приводить до ладу домашню фотобібліотеку, сортуючи знімки за різними параметрами. Наприклад, підписує друзів за іменами, розпізнає фото з відпустки, і навіть знаходить котиків на фото, чого не вміє відома Picasa від Google. ZZ Photo названий кращим інтерактивним стартапом України, а також потрапив до списку 150 найкращих стартапів світу за версією австрійської конференції Pioneers.

Швидка граматична допомога Grammarly

Офіси компаніі Grammarly — сервісу перевірки англійського правопису, яким користується вже 5 мільйонів людей у всьому світі — знаходяться у Києві та Каліфорнії. Проект майже невідомий в Україні, але експерти оцінюють його щонайменше у 100 мільйонів доларів: платний веб-сервіс, на думку спеціалістів, заробляє майже 20 мільйонів доларів на рік і це наразі навіть не весь можливий потенціал проекту.

Мобільний сканер Scanner Pro

Додаток Scanner Pro, який перетворює iPhone на сканер, а будь-який документ, сфотографований камерою гаджету – у повноцінний PDF-файл високої якості, оцінили вже 7 мільйонів користувачів у 150 країнах. Корпорація ж Apple в офіційному Apple Store назвала його додатком тижня. Компанія Readdlе, що створила цей додаток, ніколи не приймала інвестицій та не збирається переїздити з рідної Одеси.

Цифровий прибиральник CleanMyMac

Софт для очищення ПК від зайвих файлів CleanMyMac створив 27-річний українець Олександр Косован. Успіх проекту підтверджують не лише мільйони користувачів, але й той факт, що Facebook купив офіційну ліцензію цієї програми на 3500 своїх співробітників. Косован ніколи інвестицій не приймав, але тепер і сам став інвестором, заснувавши на двох з партнером венчурний фонд SMRK у 10 мільйонів доларів.

Джерело: DW
Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути