chrome firefox opera safari iexplorer

В Україну можуть повернутися мощі Ярослава Мудрого, втрачені під час Другої світової війни

26 березня 2015 о 09:47

Наукові співробітники національного заповідника «Софія Київська» найближчим часом планують реалізувати проект по поверненню в Україну мощей київського князя Ярослава Мудрого.

Про це під час прес-конференції повідомила в.о. гендиректора заповідника Неля Куковальська. За її словами, мощі київського князя, які були втрачені під час Другої світової війни під час окупації Києва, можуть перебувати в США. На уточнююче запитання журналіста, відомо, що мощі князя Ярослава Мудрого знаходяться на території США, Куковальська відповіла ствердно. Додамо, В XX столітті Саркофаг Ярослава Мудрого розкривався три рази: в 1936, 1939 і в 1964 роках. У 2009 році гробниця в Софійському соборі знову була розкрита, а останки відправили на експертизу.

При розтині були виявлені радянські газети «Известия» і «Правда», датовані 1964 роком. Опубліковані в березні 2011 року результати генетичної експертизи такі: у гробниці спокою не чоловічі, а тільки жіночі останки, причому складені з двох скелетів, що датуються абсолютно різним часом: один скелет часів Київської Русі, а другий на тисячу років древнє, тобто часів скіфських поселень. Останки київського часу, за твердженням вчених-антропологів, належать жінці, при житті багато що займалася важкою фізичною працею, — явно не князівського роду. Першим про жіночі останках серед знайдених скелетів написав ще М. М. Герасимов в 1939 році. Тоді було оголошено, що крім Ярослава Мудрого в гробниці поховані й інші люди.

На слід праху Ярослава Мудрого може вивести ікона Миколи Мокрого, яка була вивезена з Софійського собору представниками УГКЦ, відступившими разом з німецькими окупантами з Києва восени 1943 року. Ікона була виявлена ​​в Свято-Троїцькому храмі (Бруклін, Нью-Йорк, США) в 1973 році. На думку істориків, останки великого князя також слід шукати в США.

Джерело: ukr.media
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути