Органічний продукт – це продукт харчування, вироблений у результаті ведення сертифікованого органічного виробництва, що передбачає заборону використання синтетичних пестицидів та добрив, інших штучних речовин та генетично модифікованих організмів.
Назва продукту має вказувати на органічний метод його виробництва.
Дійсно органічний продукт має особливе маркування. Якщо виробництво продуктів здійснювалось згідно стандартів Євросоюзу (Постанові Ради (ЄС) № 834/2007 та Регламенту Комісії (ЄС) № 889/2008), на етикетці органічного продукту повинно бути обов’язково зазначене наступне:
- Логотип ЄС ( «Євролисток»)
- Кодовий номер органу контролю
- Країна походження сировини
Важливо: відсутність такого маркування свідчить про недотримання стандартів органічного виробництва.
Ретельна перевірка маркування харчових продуктів – гарантія уникнення обману споживача!
Справжній органічний продукт супроводжується відповідним сертифікатом, який підтверджується щороку.
В Україні діє діє 14 сертифікуючих органів. Зокрема, «Органік стандарт», «Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.», «ЕТКО», «ABCert», «ICEA» та інші.
Сертифікати від різних сертифікаційних органів можуть мати різне оформлення, але, обов’язково, містити наступну інформацію:
- Виробника та його адресу (назва виробника має співпадати із зазначеною на етикетці продукту);
- Стандарти, згідно з якими сертифікована продукція;
- Асортимент продукції;
- Термін дії сертифікату;
- Назву сертифікаційного органу.