chrome firefox opera safari iexplorer

Вітчизняні аналоги корисної екзотики

16 червня 2015 о 14:26

Останні кілька років в інтернеті бум на тему чудо-способів стати здоровим і худим — ягоди годжі та асаї, насіння чіа та ще багато іншої екзотики. Проте нутріціологи усього світу радять їсти продукти місцевого походження.

А як щодо українських суперфудів? Адепт здорового харчування Настя Палько переконує: їх просто безліч, пише Фirtka.if.ua.

Льон

tsn.ua

 tsn.ua

Вітчизняний замінник насіння чіа — це льон. Його насіння має схожі властивості, та навіть переваги над чіа. У шлунку насіння набухає і покривається слизом, нормалізуючи роботу шлунково-кишкового тракту, знижує рівень цукру в крові та виводить токсини.

Він багатий на легкозасвоюваний рослинний білок, клітковину, кальцій, жирні кислоти, вітамін А та ферменти. Для того, щоб льон краще засвоївся, його потрібно змолоти безпосередньо перед їжею, оскільки на відкритому повітрі він окислюється і втрачає свої корисні властивості. Я додаю кілька чайних ложок льону до готової вівсянки.

Грецькі горіхи

zdorovia.com.ua

 zdorovia.com.ua

Усім відома користь горіхів, однак екзотичним кеш’ю і макадамії нічим не поступаються грецькі горіхи — багаті вітамінами А, Е, РР, К, групи В, мінеральними речовинами, амінокислотами, і мікроелементами йоду, кальцію, калію, кобальту, магнію, заліза, цинку і фосфору. Я додаю їх в салати або їм у проміжках між основними прийомами їжі.

Та не забувайте, що горіхи — дуже поживний (тобто калорійний) продукт, тому не варто захоплюватися.

Мед

medПро мед, мабуть, вже і писати нічого не потрібно — його по праву можна віднести до суперфудів як продукт, що містить цілий «букет» вітамінів: В1, В3, В6, РР, Н, С, Е, К, а також мідь, калій, залізо, марганець і кобальт. Проте не варто очікувати цих властивостей від магазинного меду, який скоріш за все зроблений із цукру.

Знайдіть натуральне бджільництво, якому довірятимете. Мені, до прикладу, мед у трилітрових банках привозять знайомі із Буковини, тому я завжди впевнена, що отримую всю користь від улюбленого суперфуда.

Спіруліна

spirulinaСпіруліна хоч і не зовсім їжа, а скоріше харчова добавка, проте її також можна назвати суперфудом.

Вона допомагає швидко відновлювати клітини тканин і м’язів при фізичних навантаженнях, підвищує імунітет і захисні властивості організму, компенсує вітамінну і мінеральну недостатність, а також зменшує запальні процеси в організмі. Я замовляю спіруліну на інтернет-сайтах. Приймаю три таблетки зранку і ввечері.

Риб’ячий жир

Інша харчова добавка, яку я приймаю вже дуже давно, — це риб’ячий жир. Він регулює процеси ліпідного обміну та покращує чутливість до інсуліну. Як наслідок — це ефективна дієта. Містить поліненасичені жири, вітаміни А і D, є хорошим профілактичним засобом, який зміцнює стінки судин та живить серцевий м’яз. Я приймаю 2 капсули щоранку разом із їжею.

Про користь суперфудів, або як їх ще називають «функціональними продуктами» чи «ефективною їжею», можна написати величезну книгу. Серед них — томати, броколі, чорниця, чорні боби, лосось, вівсянка. Якщо відповідально стежити за своїм раціоном, думати заздалегідь, що приготувати, можна щодня споживати ці продукти й отримувати суперкористь від суперфудів!

26 грудня

Інші дати
Народився Євген Плужник
(1898, с.Кантемирівка, нині - Росія – 1936) – український письменник, поет, драматург, перекладач. Автор поетичних збірок «Дні», «Рання осінь», «Рівновага», роману «Недуга», п»єс «Просефор Сухораб», «У дворі на передмісті»
«Але ж пливуть, минають літа... Час і горами двига. ...І сум не такий, і радість не та... І тільки незмінна книга!» (Євген Плужник)
Розгорнути
Народився Володимир Владко
(1900, м. Санкт-Петербург - 1974) - український письменник-фантаст, автор повістей "Чудесний генератор", "Позичений час", "Фіолетова загибель", збірки "12 оповідань", "Сивий капітан", "Залізний бунт" та ін.
Розгорнути