chrome firefox opera safari iexplorer

У Тернополі проходить виставка, присвячена 70-річчю депортації лемків

29 липня 2015 о 17:58

Документальна виставка, присвячена 70-річчю депортації українців з Лемківщини, нагадала мешканцям Тернополя про трагічну сторінку в житті українського народу.

Як повідомляє прес-служба Тернопільської облдержадміністрації, в експозиції виставки — офіційні документи, публікації з газет, рукописи, фотографії, присвячені депортації українців з Лемківщини.

1-2 серпня в урочиші Бичова неподалік Монастирська на Тернопільщині выдбудеться фестиваль «Дзвони Лемківщини».

Нині на Тернопільщині мешкає понад 200 тисяч осіб, що мають лемківське коріння.

Лемки  — етнографічна група українців. Мешкали в Карпатах (по обох схилах Східних Бескидів) між ріками Сяном і Дунайцем у межах сучасної Польщі, та на північний захід від ріки Уж у Закарпатті до ріки Попрад у Словаччині.

Назву лемків виводять від часто використовуваного ними в розмові слова «лем», що значить «тільки» (лише); самі ж лемки називають себе русинами або руснаками.

95 тисяч лемків (майже 2/3 усієї їхньої популяції в Польщі) після Другої світової війни були переселена з теренів ПНР до УРСР. Після цього переселення у Польщі залишалося ще близько 30–40 тис. лемків. Але вони були депортовані з Карпат 1947 року у ході операції «Вісла» і розпорошені на землях, які відійшли від Німеччини до Польщі після Другої світової війни (північ і захід ПНР).