chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відкрилася філателістична виставка, присвячена 70–річчю створення УПА

06 березня 2013 о 13:56

Учора, у день смерті головкома УПА Романа Шухевича, у Києві, в Центрі національного відродження, відкрилася виставка поштових марок, присвячених діяльності Української повстанської армії. В тому числі представлено експозицію унікальних марок, виданих Підпільною поштою України у 1940—50–х роках у радянській Україні та після 1949 року закордонними частинами ОУН.

Особливість виставки полягає у тому, що листи з марками, присвяченими УПА, активiсти відправляли на адресу Центру національного відродження з тих місць, де колись активно діяли організації ОУН–УПА. З допомогою філателії історія ніби оживає. Крім того, на місцях, звідки було відправлено листи, проводили урочисті заходи біля пам’ятних знаків героїв, вшановували ветеранів УПА.

Офіційно в Україні видано три марки, присвячені тематиці УПА: з портретом Романа Шухевича, з портретом та підписом Степана Бандери та присвячену 65–й річниці створення Української визвольної ради. Інші марки — з символікою ОУН–УПА, зображенням пам’ятників героям УПА, старовинних світлин та спеціальні конверти організатори замовляли на «Укрпошті» самі. Ці марки не мають грошової відповідності, виконують естетичну функцію та можуть зацікавити колекціонерів. Знайти офіційні марки у продажу складно, але поки ще можливо.

Як розповів «УМ» керівник фастівської станиці крайового братства ОУН–УПА Володимир Підіпригора, ОУН мала надзвичайно широку підпільну мережу, яка діяла не лише по всій території України, включно з Кримом, а й за її межами: на Кубані, в Білорусі, Молдові, Польщі, Казахстані, в Сибіру, Воркуті та інших місцях. Звісно, така чітка мережа не могла існувати без зв’язку. Цю функцію виконувала Підпільна пошта України. Як розповів під час відкриття виставки Микола Посівнич, президент фонду «Літопис УПА», існувало три види зв’язку: штахетні лінії (звичайний), приспішений (кур’єрський) та центральні лінії зв’язку для керівництва. З 1945 року усіма лініями зв’язку опікувалася Служба безпеки ОУН. Після придушення національно–визвольного руху наприкінці 1950–х років Підпільна пошта України почала діяти за кордоном. До Радянського Союзу часто надсилали листи з марками, на яких було зображено українську символіку та стояв напис «Підпільна пошта України». Жоден iз таких листiв не дійшов до адресата. Працівники поштових відділень були зобов’язані обривати такі марки. Загалом у серіях Підпільної пошти України було видано близько 7 тисяч марок і блоків. Найбільшою цінністю для філателістів є марки «Таборової пошти».

Виставка проходитиме в Києві до 9 березня за адресою Ярославів Вал, 9, а потім мандруватиме Україною.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути