Вегетаріанство, які ж асоціації викликає це слово? Незалежно від того їсте ви м’ясо чи ні, розумієте чи не розумієте вегетаріанців, це однозначно щось особливе для нашого світу. Адже вегетаріанців на землі всього близько 17%.
Тому ж давайте розберемось, що таке вегетаріанство та яку користь воно може принести саме Вам.
Багато дискусій присвячується питанню, що ж таки НЕ їдять вегетаріанці. Одні впевнені, що риба та яйця це дозволена їжа, інші ж присягаються що знають таких що не їдять навіть меду. Так ось розберемось із пунктом №1, що ж таки їдять вегетаріанці.
Існує декілька видів вегетаріанства, а саме: лакто-ово-вегетаріанство, лакто-вегетаріанство, ово-вегетаріанство, веганство.
— Лакто-ово-вегетаріанці вживають продукти тваринного походження, тобто молоко, сир, кефір та яйця.
— Лакто-вегетаріанці вживають молочні продукти: молоко сир кефір та інші.
— Ово-вегетаріанці вживають лише яйця.
— Веганці харчуються їжею лише рослинного походження та навіть інколи не вживаються меду, як продукту праці тварин. Інколи їх називають старовегетаріанцями, адже на початку виникнення терміну вегетаріанство мався на увазі саме такий спосіб харчування.
Я сама є вегетаріанкою, і одне з найпопулярніших питань котрі мені задають оточуючі «Чому?» Чому ж я вирішила відмовитись від м’яса? Насправді на момент становлення себе як вегетаріанки я не переслідувала якусь конкретну мету, мені просто захотілось їсти більше овочів та менше м’яса. Хоча два роки перед тим спокійно вталовувала пів кіло телятини навіть не зморгнувши. Згодом любов до овочів переросла в неприязнь до м’яса і так останнє відійшло у минуле. Існує теорія, що перші люди все ж таки надавали завжди перевагу рослинній їжі, і якось інтуїтивно це у мені переважило. І на своєму досвіді скажу всім тим хто мене зараз читає, що почуваю себе значно краще. Та насправді ж причин приходу до вегетаріанства море, та у різних людей все по різному. На сьогодні маса вегетаріанців скоріш як жертва модної тенденції аніж справді щире вегетаріанство. Адже вегетаріанці відмовляються від м’яса часто з етичних та екологічних міркувань. А саме вегетаріанство пропагує здоровий спосіб життя.
Для тих хто боїться отримати не достатню порцію білків у вегетаріанському харчування, можу вас запевнити, що білків більше ніж достатньо у рослинній їжі. Боби, гриби та горіхи містять основні білкові компоненти. Часто при вживанні м’яса ми їмо навіть забагато білків аніж нам потрібно насправді, та й узагалі перенасичуємо свій організм холестерином. Популярна думка, що через недоїдання м’яса існує великий ризик захворювання анемією, за рахунок недостачі гемоглобіну, та багато хто забуває, що гемоглобін у величезних кількостях поповнюється у нашому організмі завдяки помідорам, червоному перцю чи буряку.
За даними останніх досліджень вегетаріанство не те щоби не шкодить здоровю, а навпаки продовжує життя за рахунок зменшення холестерину та калорій, знижує ризик захворювання діабетом, раком, серцево-судинними захворюваннями та запобігає ожирінню.
Одним із найяскравіших підтверджень корисності вегетаріанства є плем’я Хунза. Всі ми мріємо про довге та щасливе позбавлене хвороб життя, і отакий приклад наших мрій живе на півночі Індії в Кашемірі на важкодоступній гімалайській долині. Рекордна продовжуваність життя племені 110-120 років, про будь які хвороби хунзи ніколи й не чули. Їхні 40літні жінки виглядають мов дівчата, а у 65 вони ще родять дітей. Шотландський лікар Мак Каррісон 14 років жив та спостерігав за життям хунзів та дійшов висновку що саме їхнє харчування запорука такому здоров’ю та довголіттю. Та висловив думку, що якщо людина харчується не правильно то від хвороб її не врятує навіть гірський клімат.
Ще одне цікаве дослідження провели вчені із університету Саутгемптона (Великобританія). За результатом опитувань виявилась цікава закономірність, що чим вищий IQ у людини був у дитинстві тим більше шансів у дорослому віці стати вегетаріанцем. Що ж до великих людей які залишили вагомий слід у історії, таких як Піфагор, да Вінчі, ван Гог, Ейнштейн, Толстой, Франклін, Ньютон, Сократ, слід зазначити що всі були вегетаріанцями.
Згідно із Управлінням по охороні навколишнього середовища, 95 відсотків пестицидів попадають до нас в організм разом із м’ясом, а деякі важкі метали та канцерогени, що є в рибі не можливо видалити термічним шляхом.
До того ж, відмовляючись від м’яса, ви допомагаєте навколишньому середовищу, адже лише 4 ферми в штаті Юта по вирощуванню свиней, створюють більше відходів чим весь Лос-Анджелес, і це всього лише один штат в одній країні. А 72 % усіх зернових вирощених в США йдуть на корм тварин, вирощених на забій. Якби ж ці зернові давали людям, то можна було би накормити всю планету, а це неймовірна економія ресурсів. Та й питання голоду в світі можна було би вирішити всього лише зміною харчування. Адже лише цього року від голоду помруть 20 мільйонів людей.
З точки зору моралі просто задумайтесь, найбільша в світі скотобійна обробляє в добу 32 000 свиней.
Та і не дарма Поль Брегг сказав «Ми те, що ми їмо». Адже їжа – це джерело хімічних реакцій в людському тілі, і те, що ми їмо впливає на нашу свідомість, емоції, модель поведінки. Тому все ж таки, якщо ми хочемо жити з більш високим рівнем самосвідомості, в світі щастя та любові до всього що нас оточує, нам потрібно задуматись про те що чи кого ми їмо.