chrome firefox opera safari iexplorer

Зламати хребет освіті..

02 листопада 2015 о 15:04

З початку 90-х років почалась реорганізація та скорочення фізкультурно-спортивних товариств (далі – ФСТ), на плечах котрих лежав розвиток фізичної культури і спорту серед практично всіх верств населення.

Сьогодні не можна не відмітити таких професійних керівників, які зберегли свої ФСТ та дали їм новий поштовх в розвитку. Це справжні професіонали та патріоти – Анатолій Усенко, який очолював ФСТ «Колос», Володимир Баженков — ФСТ «Спартак», а пізніше перейняв естафету від батька Євген Баженков, Сергій Операйло – до речі, саме він зберіг та об’єднав три ФСТ («Трудові резерви» — яке займалось розвитком фізичного виховання та спорту у професійно-технічних навчальних закладах, «Авангард» — відповідно у технікумах, «Буревісник» — у вищих навчальних закладах) у Комітет з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України.

Ще в ті часи очільник Всеукраїнського ФСТ «Колос», на той час одного з найпотужніших і наймасовіших фізкультурно-спортивних товариств, Анатолій Усенко сказав Сергію Операйлу: «Ти створив потужну організацію, крім того, ще й взяв на себе велику організаційно- методичну та спортивну роботу серед школярів в проведенні багатоступеневих змагань («Старти надій», «Діти – олімпійська надія», «Козацький гарт» та Спортивні ігри школярів України). Чиновникам буде дуже складно «зламати хребта» такій потужній організації.»

А виявилось зовсім не складно! Треба лише в засобах масової інформації замовними статтями та програмами на телебаченні створити думку, що Комітет з фізичного виховання та його філії незрозуміло чим займаються, та і взагалі обов’язкове фізичне виховання в закладах освіти не потрібне…

Протягом всього терміну Незалежної України керівництво Міністерства освіти і науки (далі — МОН України) підтримувало розвиток фізичного виховання і спорту серед учнівської та студентської молоді. Сприяло в організації та створенні шкільних та студентських спілок, в організації та проведенні багатоступеневих шкільних та студентських Всеукраїнських змагань, свят, фестивалів, Універсіад, гімназіад, шкільних та студентських ігор. Особисто виступали в ролі засновників таких військово-патріотичних змагань як «Козацький Гарт», особисто очолювали шкільні та студентські організації.

Розуміючи, що кафедри фізичного виховання у вищих навчальних закладах (далі – ВНЗ) проводять методично-обґрунтовані заняття та ведуть наукову роботу в напрямку фізичного виховання та спорту і є первинною ланкою Академії фізичного виховання та спорту – МОН України на законодавчому рівні заборонило підписувати ліцензію на відкриття вищого навчального закладу без потужної кафедри фізичного виховання з обов’язковою фаховою вищою освітою викладачів.

Мабуть, тому наші викладачі, тренери та науковці сфери фізичного виховання працюють майже у всіх країнах Світу. Наші спортсмени захищають честь України на всіх рівнях міжнародних змагань від Всесвітніх гімназіад до Олімпійських ігор!

Сьогодні ж МОН України намагається зруйнувати всю систему фізичного виховання в освітянській галузі напрацьовану десятиліттями, начебто переходячи на новий Європейський рівень.

Виникає питання, чому фізичне виховання потребувало різкої руйнації зі сторони МОН України? Чому МОН України не вимагає від держави впровадження ставок лікаря та медичної сестри в кожний учбовий заклад, які б вели нагляд за станом здоров’я учнів та студентів? Чому не вимагає заборони реклами в засобах масової інформації міцних і слабоалкогольних напоїв, або перенесення цієї реклами хоча б у нічні години? Чому не вимагають від парламенту жорсткіших законів у відношенні заборони продажу алкогольних напоїв та тютюну до 21 року? Це є вік повноліття в усіх провідних країнах світу. До речі, 19-річна дочка президента Б. Клінтона була помічена в барі при розпитті пива, в результаті на президента був покладений штраф, а донька відбувала повний обов’язковий курс про шкоду вживання алкогольних напоїв неповнолітнім. Може саме з цих пунктів треба розпочати наближення до Європи? Хіба МОН України не знає про жахливу статистику хвороб та смертей серед підлітків та молоді в Україні від вживання алкоголю, паління та наркотиків?

Хіба МОН України не знає, що фізичне виховання і спорт є практично єдиним видом суспільної діяльності, яке попереджає шкідливі звички та веде до здорового способу життя? Хіба не знає, що соціальні реклами щодо занять фізичною культурою, спортом та ведення здорового способу життя в засобах масової інформації практично відсутні? Тому серед підлітків та молоді популярним є відвідування розважальних центрів і розпиття спиртних напоїв, ніж відвідування спортивних майданчиків, стадіонів та тренажерних залів, заняття на яких майже усі платні.

Що тут казати, на каналі телебачення 1+1, в програмі було у відкритій формі висловлена нав’язлива думка, що фізичне виховання не потрібно навіть у загальноосвітніх навчальних закладах, через те, що воно тільки шкодить здоров’ю. Чому від МОН України не було жодної реакції на подібне викривлення фактів? Чи не була ця програма замовною?

Перехід на так званий Європейський рівень викладання фізичного виховання у вищих навчальних закладах і перенос предмету в необов’язкові, вже призвів до скорочення кафедр, викладачів фізичного виховання і відміни предмету як такого у студентів ВНЗ. Наступним етапом очікуємо скорочення уроків фізичної культури в школах і профтехосвіті. Фінальним акордом, як наслідок подібної політики в освіті, Комітет з фізичного виховання МОН України та його обласні філії логічно буде не скорочувати, не реорганізовувати, а просто закрити, як було закрито ФСТ «Зеніт» після практичного знищення оборонної промисловості. І ось виникає питання і здогадка, страшна по своїй суті…

Чи всі ці маніпуляції не для того, щоб користуючись вже загальновідомою схемою просто заволодіти і в подальшому продати державне майно, що зараз належить Комітету МОН України???

На сьогодні філії Комітету по всій Україні мають спортивні палаци, стадіони, басейни тощо, де зараз займаються школярі і студенти, проводяться великі масові фізкультурно-оздоровчі та спортивні заходи і змагання з різних видів спорту. Спортивні споруди оцінюються в десятки та сотні мільйонів і їх скоріш за все буде продано з молотка за безцінь в приватні руки. Тоді вже школярам і студентам туди потрапити стане неможливо, безкоштовно так точно!
Депутати Верховної Ради, завідуючі кафедрами фізичного виховання ВНЗ, викладачі, працівники Комітету та його філій неодноразово звертались до міністра, президента та інших високопосадовців з вимогою зупинити процес руйнації системи фізвиховання освітянської галузі. Пропонували ввести до загальної програми фізичного виховання навчання військово-прикладним видам спорту та проводити на державному рівні міські та Всеукраїнські змагання з військово-прикладних видів спорту. Готові в короткі терміни розробити програму з військово-прикладних видів спорту для навчальних закладів всіх рівнів, але і ця пропозиція була відхилена.

Не допомогло і те, що і учасники бойових дій в Афганістані і війни на сході України в один голос говорили і продовжують наголошувати, що головною проблемою бійців на сьогодні є їх недостатня фізична та військово-прикладна спортивна підготовка. Уміння правильно носити бронежилет, щоб не було зміщення хребців, розбирати та збирати вогнепальну зброю, метати гранату, долати перешкоди, долати великі відстані и все це при повному бойовому спорядженні вагою більше 50 кг. Вимоги сучасної війни потребують всебічної, насамперед фізичної підготовки!

Фінал буде таким, наші діти підуть на службу до лав збройних сил України, а не виключено, що й одразу на фронт, слабкими, зовсім не підготовленими, не захищеними як «гарматне м'ясо»!

Шановні матері, батьки, так потрібне нам фізичне виховання в тому вигляді як нам пропонує керівництво Міністерства освіти і науки України?

Сергій Бобровник, кандидат педагогічних наук, доцент, майстер спорту, чемпіон збройних сил з військового багатоборства, офіцер запасу, батько трьох синів, Київське міське відділення Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України

Розділи: Думка читачів

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути