chrome firefox opera safari iexplorer

Німецьким кіноглядачам покажуть, як живуть українські містечка під час війни

10 лютого 2016 о 11:42

14 лютого в рамках програми «PANORAMA Dokumente» публіці Берлінського міжнародного кінофестивалю буде представлено документальний фільм “Mariupolis” литовського режисераМантаса Кведаравічюса. Картина, знята в копродукції України, Литви, Франції та Німеччини, розповідає, чим живе сучасний Маріуполь за часів війни.

«Mariupolis» знято в 2015 році в Маріуполі. Зйомки стартували в квітні. На майданчику працювали молоді, але вже досвідчені українські оператори. Ми знімали людей, які живуть там в стані між війною і миром. Працювали ми і в Широкіно, де досі тривають бої, а також –  в Сартані, невеликому грецькому селищі неподалік від Маріурля. Саме там, в Сартані, репетирує хор, де співають наші герої. Кожен день вони репетирують і дають концерти, а за вікном чується звук градів.

Цей фільм важливий сьогодні для України, тому що він дуже правдивий і чесний. Маріуполь — дивовижне місто, про історичні, художні цінності, а головне — про жителів якого хочеться розповісти всьому світу. Сподіваюся, що картина внесе свою лепту в культурну дипломатію нашої країни», — розповіла Cultprostir Анна Паленчук, український продюсер картини, компанія 435 FILMS.

Українські продюсери фільму ще до старту фестивалю вступили в публічну полеміку з організаторами українського стенду на Берлінському кіноринку. Зокрема, продюсер Анна Паленчук написала на своїй сторінці в Facebook: «Ні трейлер, ні постер, ні будь-яку інформацію у нас не запросили. Нам не допомагають ані з перельотами, ані з проживанням. Який висновок я можу зробити? Не ми, не фільм, ні стенду, ні Україні не потрібні».

Андрій Халпахчі, директор кінофестивалю «Молодість» та один з організаторів стенду тежзробив допис у Facebook: «Анна Пеленчук безумовно має їхати на Берлінський фестиваль і займатися промоцією цього фільму. Справжній продюсер в такій ситуації знаходить власні кошти чи спонсорів і таким чином вирішує це питання».

66-й Берлінський міжнародний кінофестиваль пройде з 11 по 21 лютого.

Джерело: cultprostir.ua
Розділи: Суспільство

20 вересня

Інші дати
Наталія Лотоцька 
1938 – театральна актриса. Лауреат Шевченківської премії. Ролі: Пріська («Шельменко-денщик» Г. Квітки-Основ’яненка), Хведоска («Дві сім’ї» М. Кропивницького), Поліксена («Кассандра» Лесі Українки) та ін. Ведуча передачі Українського радіо «Від суботи до суботи» (понад 30 років). 
Розгорнути
Народився Іван Світличний
(1929, с. Половинкине Луганської області - 1992) - український мовознавець та поет. Твори "Ґранатові сонети", "Серце для куль і для рим", "У мене тільки слово".
Свободу не втікати з бою, Свободу чесності в бою, Любити те, що сам люблю, А не підказане тобою, Свободу за любов мою Хоч і накласти головою, А бути все ж самим собою, — Не проміняю на твою, Ліврейську, жебрану, ледачу, Вертку, заляпану, як здачу, Свободу хама й холуя. Несу свободу в суд, за грати, Мою від мене не забрати — І здохну, а вона — моя. (c) Іван Світличний, 1929
Розгорнути