chrome firefox opera safari iexplorer

Міфи про харчування. Будьте здоровими!

16 березня 2016 о 11:18

Яскраві пакети з намальованими фруктами та овочами, обіцянки низького вмісту жирів – такі маркетингові і рекламні хитрощі змушують нас думати, що ми робимо здоровий вибір, однак це не завжди так. Пропонуємо прочитати як лікарі розвінчують 5 популярних міфів про харчування.

Щоденно обирати правильні продукти допоможуть поради вчених на основі останніх досліджень, які зібрало видання The Independent. Науковці та лікарі розвінчують популярні міфи про користь і шкоду продуктів.

Міф 1. Знежирене молоко краще для здоров'я.

Знежирене молоко вихваляють як правильний вибір проти насичених жирів, які вважаються причиною ожиріння, серцевих хвороб і діабету.

Однак останні дослідження, які переглянули тести різних видів молока, з'ясували, що люди, котрі пили звичайне молоко не отримали вищий ризик розвитку серцевих захворювань чи діабету 2 типу.

«Що стосується надмірної ваги, ми не знайшли підтверджень, що дієта з низьким вмістом жирів – здоровіша», – каже доктор Маріо Кратц, автор огляду і експерт з харчування Центру дослідження раку імені Фреда Хатчінсона у Сіетлі.

Однак лікарі зазначають, що у харчуванні не буває абсолютних понять, тож кількість і жирність молока повинна корелюватися з іншими продуктами, які вживає людина. Досі не доведено, що знежирене молоко краще від звичайного.

Міф 2. Не їжте картоплю.

Чіпси та хрусткі сніданки з ароматизаторами перефарбували ставлення до картоплі у негативні відтінки. Але здорова дієта не має бути анти-картопляною.

Їжа з крохмалем – непогане джерело вітаміну C та рослинних волокон, який відіграють важливу роль у харчуванні, якщо їх приготували без солі чи жиру. Про це повідомляє Національна медична асоціація Великобританії NHS. Якщо лишити на картоплі шкірку, вітамінів та волокон лишиться більше.

Міф 3. Краще вживати безглютенові продукти.

Глютен, тобто білок, який міститься у пшениці та інших видах зерен, справді шкідливий для людей, які страждають на целіакію.

Однак останнім часом безглютенові продукти – хліб, крупи, тістечка, відвойовують собі все більші площі магазинів. Люди стали плутати поняття «безглютеновий» і «здоровий», тому викорінили білок зі свого життя, незважаючи на те, що целіакії у них немає.

«Відсутністю глютену у дієті може спричинити дефіцит вітамінів, мінералів і клітковини», – вважає доктор Пітер Грін, директор Центру вивчення целіакії у Колумбійському університеті, повідомляє авторитетний медичний портал WebMD.

Білий рис є джерелом рафінованих вуглеводів, тож організм перетравлює їх швидко, підвищуючи рівень цукру у крові.

Міф 4. Суші – це завжди здорова їжа.

Ідея поєднання рису зі свіжою сирою рибою чи морепродуктами, загорнутими у невідомі водорості, звучить як стовідсоткова гарантія здорової їжі. Але позитивні властивості суші можуть бути знівельовані через кілька причин.

По-перше, білий рис – це рафіновані прості вуглеводи. Організм перетравлює їх швидко, підвищуючи рівень цукру у крові. Після такої їжі відчуття голоду з'являється дуже швидко.

По-друге, суші подають із соусами, котрі містять багато цукру, чи занурюють їх у соєвий соус із високим вмістом натрію.

Міф 5. У соках багато фруктів.

Продукти з назвами, які говорять про здоров'я, продаються у пакуванні з фотографіями фруктів, тому вони здаються чудовим рішенням для швидкого поповнення запасів енергії, причому деякі виробники рекомендують пити його до п'яти разів на день.

Але соковмісні напої можуть обманювати – насправді, це не чисті соки. Перевірте написи на пакуванні: ви знайдете там штучні ароматизатори, цукор і воду, які перекреслюють користь від фруктів, які навіть можуть бути всередині.

19 грудня

Інші дати
День Святого Миколая
Православні, римо-католицькі та греко-католицькі християни пам'ятають його та шанують як історичну особу та великого святого. В Україні та в інших країнах світу цей святець став прообразом міфічної фігури Санта Клауса. Святий Миколай зараховується до лику святих: як такий опікується воїнами, водіями і подорожуючими, допомагає бідним у скруті; вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців, і лучників.
Розгорнути
День адвокатури
Свято встановлено в Україні «…ураховуючи важливу роль адвокатури в розбудові правової держави, захисті конституційних прав і свобод громадян, велике громадське значення цієї правозахисної інституції в Україні…» згідно з Указом Президента України «Про День адвокатури» від 2 грудня 2002 року № 1121/2002.
Розгорнути
Народився Микола Андрусов
(1861, м. Одеса – 1924) – геолог, знавець неогенових відкладів, палеоеколог, дослідник Чорноморського басейну. Праці М.Андрусова складають епоху в стратиграфії, палеонтології, палеографії, палеоекології, океанології і досі є неперевершеним зразком наукової чіткості та точності.
Розгорнути
Народився Микола Скуба
(1907, с.Горбове, Чернігівська область – 1937) – український поет. Автор збірок поезій «Перегони», «Демонстрація», «Пісні», «Нові пісні», «Сопілка».
Розгорнути
Народився Микола Руденко
(1920, с. Юр'ївка Луганської обл. - 2004) - український письменник, член-засновник Української Громадянської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод. Автор збірок поезій, романів та повістей ("Вітер в обличчя", "Остання шабля", "Чарівний бумеранг" та ін.)
Розгорнути
Народився Микола Лукаш
(1919, м. Кромівка Суміської обл. - 1988) - український перекладач. Працював у галузі поетичного і прозового перекладу з 18 мов, української лексикографії.
Розгорнути

Новини Дивитися всі