chrome firefox opera safari iexplorer

Перший хмарочос Київської Русі

22 березня 2016 о 09:30

За відомостями істориків, Золоті ворота з'явилися в XI столітті. Одні з них стверджують, що це творіння було вже в 1018 році, інші додають років двадцять і називають 1037 році.

У ті часи Київ оточували високі земляні вали з глибокими ровами із зовнішньої сторони, і золоті «двері» були частиною оборонної споруди, слугуючи парадним в'їздом до князівсько — боярського центру міста. Це була широка арка з бойовим майданчиком над нею, посеред якої красувалася білокам'яна Благовіщенська церква з позолоченим куполом і золотим хрестом, що сягав в небо на небачену на той час висоту: 30 метрів — як нинішня десятиповерхівка.

Крім цього — головного — в Києві було ще три входи — через Софійські, Лядські і Львівські ворота. Місто Ярослава оточували 3,5 — кілометрові земляні захисні рови, які йшли б зараз по вулицях центру — від Львівської площі по Ярославовому Валу через Золоті ворота до Майдану і до Михайлівської площі. Центральними воротами користувалися тільки в найурочистіших випадках. Тоді по столиці князівства з Благовіщенської церкви йшов дзвін — так блага вість розліталася над містом.

8 вересня

Інші дати
8 вересня відзначають:
  • День танкіста.
  • День працівників газової, нафтової та нафтопереробної промисловості України.
  • День пам’яті жертв фашизму.
  • Міжнародний день солідарності журналістів.
  • Міжнародний день грамотності.
Розгорнути
Олександр Івахненко
1931 – український художник, заслужений діяч мистецтв України. Автор перших поштових марок незалежної України.
Розгорнути
Народилася Наталія Ужвій
(1898 – 1986), українська акторка театру та кіно. Народна артистка СРСР, лауреат Державної премії ім.Т.Шевченка. В її репертуарі близько 213 ролей у театрі та 20 у кінофільмах («Назар Стодоля», «Кармелюк», «Тарас Шевченко», «Украдене щастя», «Українська рапсодія»).
Розгорнути