chrome firefox opera safari iexplorer

Банош: рецепт гуцульської кухні

13 квітня 2016 о 16:03

Банош – національна страва гуцульської кухні. Це своєрідна каша з кукурудзяної крупи чи борошна, зварена на сметані з різними добавками за бажанням господині: шкварки, бринза, овечий сир, гриби, зелень.

Ця страва дуже проста в приготуванні, хоча, як і численні національні частування, банош має свої секрети. Наприклад, мішати його потрібно дерев'яною ложкою і тільки за годинниковою стрілкою. І готувати краще у казані, на багатті, на природі, в оточенні Карпатських гір.

Але навіть якщо гори далеко, а спробувати банош все-таки хочеться, немає нічого неможливого.

Банош — інгредієнти:

  • 800 мл домашньої сметани,
  • 100 мл води,
  • 200 г. кукурудзяної крупи дрібного помелу,
  • 100 г. копченої грудинки,
  • 100 г. бринзи,
  • 1 пучок зелені,
  • цукор за смаком,
  • чорний мелений перець за смаком,
  • сіль за смаком.

Банош — приготування:

  1. Для приготування баноша бери жирну домашню сметану. Розведи її невеликою кількістю води, налий у товстостінний посуд і постав на вогонь. Періодично помішуючи, доведи сметану до кипіння.
  2. Кукурудзяну крупу змішай із сіллю і цукром і тонкою цівкою всип у сметану, весь час помішуючи дерев'яною ложкою за годинниковою стрілкою.
  3. Зменш вогонь до мінімуму і продовжуй мішати і розтирати ложкою, поки на поверхні не з'являться крапельки масла, а сам банош за консистенцією буде нагадувати манну кашу.
  4. Приготуй добавки до баношу. Для цього бринзу потри або поріж дрібними шматочками. Подрібни зелень.
  5. Копчену грудинку поріж невеликими шматочками і обсмаж, помішуючи, до золотистого стану на гарячій сковороді.
  6. Готовий банош розклади по тарілках, зверху виклади шматочки шкварок і посип бринзою і зеленню, не перемішуючи. Банош їдять гарячим, набираючи кашу, шкварки і бринзу окремо.

Смачного!

5 грудня

Інші дати
День працівників статистики
Відзначається День працівників статистики в Україні 5 грудня. Це професійне свято, встановлене Указом Президента від 02.12.2002 № 1120/2002.
Розгорнути
Народився Михайло Дерегус
(1904, с. Веселе, Харківська область - 1997) - український графік і живописець. Автор картин «Тарас Бульба на чолі війська», «Тарас слухає кобзаря», «Дума про козака-бандуриста», «Маруся Богуславка», «Козака несуть», «Народження пісні».
Розгорнути
Народився Григір Тютюнник
(1931, с.Шилівка Полтавська область - 1980) - українського письменника. Автор творів «Вогник далеко в степу», «Климко», «Син приїхав» та інші.
«Немає загадки таланту. Є вічна загадка любові». (Григір Тютюнник)
Розгорнути
Народився Олександр Олесь (Кандиба Олександр Іванович)
(1878, м. Білопілля, Сумська область – 1944) – український поет. Автор збірок «З журбою радість обнялись», «Поезії».
«Сміються, плачуть солов'ї Ти не дивись, що буде там, І б'ють піснями в груди: Чи забуття, чи зрада: "Цілуй, цілуй, цілуй її - Весна іде назустріч вам, Знов молодість не буде! Весна в сей час вам рада» (Олександр Олесь)
Розгорнути