chrome firefox opera safari iexplorer

Банош: рецепт гуцульської кухні

13 квітня 2016 о 16:03

Банош – національна страва гуцульської кухні. Це своєрідна каша з кукурудзяної крупи чи борошна, зварена на сметані з різними добавками за бажанням господині: шкварки, бринза, овечий сир, гриби, зелень.

Ця страва дуже проста в приготуванні, хоча, як і численні національні частування, банош має свої секрети. Наприклад, мішати його потрібно дерев'яною ложкою і тільки за годинниковою стрілкою. І готувати краще у казані, на багатті, на природі, в оточенні Карпатських гір.

Але навіть якщо гори далеко, а спробувати банош все-таки хочеться, немає нічого неможливого.

Банош — інгредієнти:

  • 800 мл домашньої сметани,
  • 100 мл води,
  • 200 г. кукурудзяної крупи дрібного помелу,
  • 100 г. копченої грудинки,
  • 100 г. бринзи,
  • 1 пучок зелені,
  • цукор за смаком,
  • чорний мелений перець за смаком,
  • сіль за смаком.

Банош — приготування:

  1. Для приготування баноша бери жирну домашню сметану. Розведи її невеликою кількістю води, налий у товстостінний посуд і постав на вогонь. Періодично помішуючи, доведи сметану до кипіння.
  2. Кукурудзяну крупу змішай із сіллю і цукром і тонкою цівкою всип у сметану, весь час помішуючи дерев'яною ложкою за годинниковою стрілкою.
  3. Зменш вогонь до мінімуму і продовжуй мішати і розтирати ложкою, поки на поверхні не з'являться крапельки масла, а сам банош за консистенцією буде нагадувати манну кашу.
  4. Приготуй добавки до баношу. Для цього бринзу потри або поріж дрібними шматочками. Подрібни зелень.
  5. Копчену грудинку поріж невеликими шматочками і обсмаж, помішуючи, до золотистого стану на гарячій сковороді.
  6. Готовий банош розклади по тарілках, зверху виклади шматочки шкварок і посип бринзою і зеленню, не перемішуючи. Банош їдять гарячим, набираючи кашу, шкварки і бринзу окремо.

Смачного!

9 грудня

Інші дати
Народився Борис Грінченко
(1863, с. Вільховий Яр, Сумська область - 1910) — український письменник, педагог, лексикограф, літературознавець, громадсько-культурний діяч. Автор фундаментальних етнографічних, мовознавчих, літературознавчих та педагогічних праць, історичних нарисів, перших підручників з української мови й літератури. Укладач чотиритомного тлумачного «Словаря української мови». Один із організаторів і керівників товариства «Просвіта».
Ще не вмерла Україна, Але може вмерти: Ви самі її, ледачі, Ведете до смерти! Не хваліться, що жива ще Наша воля й слава: Зрада їх давно стоптала, Продала, лукава! (Борис Грінченко)
Розгорнути
Народився Борис Тен (Микола Хомичевський)
(1987, с. Устенське Друге Рівненської обл. -1983) - український перекладач, педагог. Автор збірки сонетів "Зоряні сади", перекладів творів Есхіла, Гомера, Аристофана, Ф. Шиллера, А. Міцкевича, О. Пушкіна, Л. Толстого та ін. класиків світової літератури.
Розгорнути