chrome firefox opera safari iexplorer

Всеукраїнський національний конгрес творив суверенну Україну

19 квітня 2016 о 13:00

19 квітня 1917 року у Києві відбувся Всеукраїнський національний конгрес. Він перетворив Українську Центральну Раду з київської на загальноукраїнську організацію.

19 березня 1917 року у газеті «Вісті з Української Центральної Ради» було опубліковано повідомлення про скликання з'їзду для формування програми дій Центральної ради. Лідери Центральної Ради мали намір провести з'їзд на принципах територіального представництва за участю всіх регіонів України, щоби перетворити організацію на загальноукраїнську. З'їзд призначили на Великодні свята — 6, 7, 8 квітня (19-21 квітня за новим стилем).

У перший день конгресу були присутні делегати від усіх українських губерній та з різних політичних партій . Загалом зареєструвалося близько 1500 учасників. За два дні роботи Конгресу було прийнято низку резолюцій: про національно-територіальну автономію та визначення кордонів України. В останній день роботи були проведені вибори до Центральної ради, до якої увійшли 115 депутатів.

Головою Центральної Ради таємним голосуванням було обрано Михайла Грушевського, а його заступниками — Володимира Винниченка і Сергія Єфремова. Цього ж дня було обрано Виконавчий комітет ради. Мала Рада мала довести до відома Тимчасового уряду в Петрограді позицію України щодо українських державотворчих планів.

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути