chrome firefox opera safari iexplorer

У центрі Києва відкопали давньоруський палац

17 травня 2016 о 13:33

У Києві під час ремонту сходів біля Десятинної церкви (на розі вулицы Володимирської та Андріївського узвозу) розкопали частину палацу князя Володимира періоду Київської Русі.

«(Коли) будівельники зняли підпірну стінку, щоб її укріпити, була знайдена і відкрита частина фундаменту південного палацу, побудованого наприкінці Х століття! Він споруджувався одночасно з Десятинною церквою за князя Володимира», — розповів науковий співробітник Інституту археології НАН України Віталій Козюба.

За його словами, будівля, найімовірніше, була двоярусною і збудована з каменю. Для чого її використовували, точних даних немає, але здогадно — для прийняття гостей і проведення урочистих прийомів високого рівня, тому є велика ймовірність, що там неодноразово бував і князь Володимир.

Науковець зазначив, що фундамент палацу є найдавнішою кам'яною спорудою періоду Київської Русі у Східній Європі, яку можна побачити. (Як відомо, фундамент Десятинної церкви засипаний, а територію торік облагородили.)

Загальна площа палацу була близько 500 кв. м (довжина стін — 40 на 6 м), але збереглося лише 7 м, з них відкрито для огляду 5 м. Глибина фундаменту — близько метра. Зараз вирішується питання про можливості музеєфікувати фундамент.

«Фахівці музею історії Десятинної церкви вже розробили концепцію музеєфікації, але ще потрібні експертні висновки від археологів та інших фахівців, а після отримання проектної документації від замовника потрібно ще визначити, у кого на балансі буде цей об'єкт. А поки питання ще не вирішилося, фундаменти потрібно вберегти від руйнування», — сказали в КМДА.

Джерело: ukrinform.ua
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути