chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра у Нідерландах відбудеться суд за «скіфське золото»

04 жовтня 2016 о 16:05

5 жовтня у Нідерландах відбудеться судове засідання у спорі за колекцію «скіфського золота», яке вивезли до країни перед анексією Криму Росією.

Україну на процесі представлятиме делегація від Мін’юсту, Мінкульту та МЗС, повідомляє ВВС. Україна.

Проте, як заявив у Києві міністр культури Євген Нищук, для поїздки української делегації створюються штучні перешкоди, зокрема з отриманням візи.

«Є багато перешкод. Доходить до того, що блокується. Я не хочу зараз називати, але є труднощі з візами, з безпосереднім перебування в Нідерландах. РФ активно включилась у цей процес, я думаю, з відповідними спецслужбами», — заявив Євген Нищук.

За словами пана Нищука, українську делегацію будуть представляти заступник міністра культури Світлана Фоменко та гендиректор Національного музею народного декоративного мистецтва Людмила Строкова.

Пані Строкова в 2014 очолювала музей історичних коштовностей, який надав Нідерландам частину експонатів для виставки.

Суперечливе золото

Сторони сперечаються щодо 565 музейних предметів, які в побуті часто називають «скіфським золотом», хоча йдеться не лише про золоті прикраси.

Частину експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» з музеїв континентальної України повернули в травні і вересні 2014 року.

Предмети мистецтва Україна відправила за кордон ще в 2013 році: до лютого 2014 вони виставлялися в Рейнському крайовому музеї Бонна і тільки потім поїхали до Нідерландів, де і опинилися під час анексії Криму.

На час судового спору предмети мистецтва будуть залишатися в запасниках музею Алларда Пірсона. Саме амстердамський музей оплачує зберігання колекції, зокрема продовження її страховки.

Українська позиція будується на тому, що всі експонати є власністю держави, і тому їх мають повернути Україні.

Кримські музеї Україна розглядає як зберігачів музейного фонду, який все одно належить державі. Тому міністерство культури і просить повернути колекцію до Києва.

Чинні керівники кримських музеїв апелюють до контрактів і наголошують, що в угоді з музеєм Алларда Пірсона останній зобов'язувався повернути предмети мистецтва їм.

Окрім того, музеї наполягають на тому, що колекція є частиною «культурної спадщини Криму».

Офіційно РФ не є стороною у судовому процесі.

Чотири кримських музеї — Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник «Херсонес Таврійський» — звернулися до суду з вимогою повернути експонати.

Українська держава оскаржує цю вимогу і заявляє про те, що є законним власником колекції. На початку квітня 2015 року суд визнав Україну зацікавленою стороною у суперечці і запропонував представити детальне пояснення суті своїх претензій.

«Нідерланди давали гарантії про повернення не кримським музеям, а державі Україна», — заявила перед судом у Києві Людмила Строкова.

«Колекцію має бути повернено на тимчасове зберігання до Києва. Експонати повернуть кримським музеям після повернення півострова до складу України», — додав Євген Нищук.

Судове засідання відбудеться 5 жовтня в окружному суді Амстердама. Захист інтересів України в суді проводить юридична фірма «Bergh Stoop & Sanders NV».