chrome firefox opera safari iexplorer

5 передумов для правильних дочасних парламентських виборів

25 листопада 2016 о 13:17

Нині триває дискусія про необхідність чи шкідливість дочасних парламентських виборів.

Прихильники дочасних виборів апелюють до фантастичного зростання недовіри до влади загалом та до Верховної Ради зокрема, і називають, для прикладу, дані соціологічних досліджень щодо майже 90% недовіри громадян до парламенту.

Противники дочасних виборів говорять про небезпечність їх проведення за умов стану України «як воюючої країни» та наводять іншу соціологію, в якій лише 45-50% громадян підтримують ідею дочасних парламентських виборів.

Як на мене, визначення дочасних виборів як головної мети діяльності політиків є хибним. Натомість, недалекоглядною і примітивною є й антитеза про те, що вибори відбудуться лише у 2019 році. Адже через цілковите несприйняття та недовіру суспільства до ВР Україна приречена на дочасні вибори.

Проте, для їх результативного проведення необхідно реалізувати щонайменше 5 передумов:

  1. Професіоналізація парламенту через зміну виборчого законодавства, зокрема, введення системи виборів за відкритими партійними списками, обов’язковості вищої освіти для кандидатів, заборона реєстрації кандидатами в депутати прямих родичів через конфлікт інтересів тощо.
  2. Оптимізація чисельності парламенту через реалізацію вимог всеукраїнського референдуму 2000 року щодо скорочення кількості народних депутатів до 300 осіб.
  3. Унеможливлення купівлі голосів на виборах через введення кримінальної відповідальності за підкуп виборців, а також за надання так званої «благодійної допомоги» під час виборчої кампанії.
  4. Обмеження або скасування депутатської недоторканності через голосування змін до Конституції (або у версії повної ліквідації недоторканності, або у версії її часткового обмеження зі збереженням парламентського імунітету).
  5. Повернення парламенту статусу головнового інституту в системі парламентсько-президентської республіки через розширення повноважень Верховної Ради в частині парламентського контролю та ухвалення законопроектів про процедуру імпічменту президента, про тимчасові слідчі комісії, формування нового складу ЦВК тощо.

Отож, ще раз наголошую: Україні потрібні дочасні парламентські вибори, але не будь-якою ціною!

Тому сьогодні більш важливим є не просто вимагати їх невідкладного проведення, а робити все для належної підготовки таких виборів, в результаті чого країна отримала б професійний, відповідальний та патріотичний парламент.

tomenkoМикола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна», доктор політичних наук

Розділи: Політика

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути