chrome firefox opera safari iexplorer

Одна відпрацьована батарейка забруднює важкими металами 400 літрів води

17 листопада 2016 о 10:37

Мобільний телефон, комп’ютер, холодильник, лампочка — звичні вже для нас речі, без яких не уявляє своє життя ні кожен з нас зокрема, ні людство загалом.

Щоб вони працювали — потрібні батарейки та акумулятори. Однак строк дії будь-якого з цих елементів живлення завершується, і вони потрапляють до відходів.

З іншого боку, вони є цінним ресурсом, тож необхідно їх ретельно переробляти і повторно використовувати. Наприклад, на деяких переробних заводах Європи з таких відходів добувають близько 20 корисних компонентів, навiть золото, пише Україна молода.

«Маленька батарейка містить кілька небезпечних елементів із таблиці Менделєєва. Це, наприклад, цинк, свинець, нікель. Інша небезпека — батарейки, які потрапляють до нас не зовсім легальним шляхом, мають у своєму складі ртуть. Відповідно, відпрацьована батарейка окислюється та потрапляє в землю. І весь цей набір елементів потрапляє в ґрунтові води, які люди споживають. Забруднюються 20 квадратних метрів землі, 400 літрів води стають зовсім непридатними для вживання. Це основна причина, через яку збір та сортування батарейок є гостро необхідними», — наголосила Ольга Філь, представниця громадського проекту «Україна без сміття».

Загалом батарейки та акумулятори є безпечними, але перестають бути такими при механічних ушкодженнях і відсутності переробки, адже містять сірчану кислоту, свинець, ртуть, нікель, літій, електроліти та інші елементи, що є небезпечними для здоров’я людини та довкілля.

На жаль, після використання споживачі загалом викидають такі товари у смітник, а далі вони потрапляють на сміттєзвалища. Там, при неналежному зберіганні (відсутності спеціальних контейнерів, забетонованості тощо), під дією атмосферних явищ їхня оболонка пошкоджується, і шкідливі речовини потрапляють у землю, воду і повітря.

Хто займається утилізацією батарейок

Вихід простий — не викидати батарейки зі звичайним сміттям, а збирати та відправляти на утилізацію. І на сьогодні є низка громадських ініціатив, які цим займаються.

Громадський рух зі збору відпрацьованих батарейок в Україні почався близько 4 років тому. За цей час волонтери та комерційні організації відкрили щонайменше 2000 пунктів прийому.

Однак найбільшою на сьогодні є волонтерська мережа «Батарейки, здавайтеся», яка започаткована у Дніпрі, однак діє в 23 областях та нараховує близько 1184 пунктів збору, при цьому кожен день відкриваються нові.<

При цьому,  за словами активістів, їх набагато більше, оскільки люди відкривають нові, але не реєструють на сайті, а просто приносять зібрані батарейки в один iз головних штабів збору.

У Києві збором і тимчасовим зберіганням БіА займається КП «Київкомунсервіс». Здати відпрацьовані батарейки, окрім мережі магазинів Watsons, можна також у приміщеннях ЖЕД міста Києва, де КП розмістило відповідні контейнери.

Київкомунсервіс також налаштований на співпрацю з громадянами й іншими організаціями.

Підприємство продовжує збір матеріалу, маючи на зберіганні близько 3,7 тонни відпрацьованих батарейок і шукаючи підрядника, який би зміг їх переробити.

У Львові починає свою роботу муніципальна програма, за сприяння якої всі зібрані батарейки відправлятимуть на переробку за кордон.

Розділи: Довкілля

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути