chrome firefox opera safari iexplorer

Пігулки «Od bolu glowy» в радянські часи робили у Львові

17 січня 2017 о 18:03

Зокрема, й про такий цікавий факт зможуть дізнатися відвідувачі теперішньої музейної експозиції фармацевтичного заводу «Галичфарм» у Львові.

Адже до відкриття власного музею колектив підприємства понад рік збирав унікальні експонати, пов’язані з історією аптекарської справи. Й нині тут є що показати, оскільки за понад сто років свого існування завод неодноразово змінював назву, форми власності та власників, але, до честі кількох поколінь галицьких фармацевтів, їм вдалось зберегти унікальні експонати.

Іменна аптечна баночка "Apteka Piotra Mikolascha we Lwowie

"

А офіційний відлік історії цього підприємства починається в 1911 році, коли у Львові була побудована фармацевтична фабрика «Лаокоон». Відтак, фабрика розпочала масове виробництво ліків за традиційними технологіями.

Наприкінці 30-х років вона після першого входу до Львова сталінських «визволителів» була націоналізована, а вже післявоєнні радянські часи реорганізована у Львівський хіміко-фармацевтичний завод, після чого підприємство почало активно розвиватися та модернізуватися. І вже у 1966 році завод розпочав виготовляти ліки на експорт.

Нині серед експонатів музею відвідувачі можуть побачити й набагато давніші раритети. Наприклад, лікарський посуд з оригінальними паперовими етикетками з понад півтора столітньою історією, що використовувались в старовинній аптеці «Під золотою зіркою».

Також і аптечний посуд зі спеціальним маркуванням системи якості фармацевтів XIХ ст., австрійські аптечні ваги 80-х років XIХ сторіччя.

Є у заводській колекції унікальні зразки ліків, що виготовлялися в минулому сторіччі, та обладнання, що використовувалось для їх виготовлення. Наприклад, таблет-прес німецької фірми Korsch, який працював на підприємстві до 30-х років ХХ ст. та прилад, за допомогою якого згодом виготовляли зі скляної трубки ампули.

Таблет-прес фірми Korsch, 30-ті рр. ХХ ст.

А серед експонатів, що представляють історію вже промислово розвиненого підприємства у ХХ сторіччі, відвідувачі музею нині можуть побачити таблетки «Od bolu glowy», які цей завод виготовляв у 70-90-х рр. для експорту у Польщу. Нині про це мало хто знає, але за часів Радянського Союзу Львову було поставлено завдання відтворити ліки «Od bolu glowy» польської довоєнної фармацевтичної компанії «Польфа». Ці пігулки були та й залишаються дуже популярними серед поляків, які вважали їх найпершою допомогою від головному болю.

У ті часи їх продавали окрім аптек, ще й у звичайних маленьких кіосках, наприклад, там, де торгували цигарками та газетами. Щоправда в побуті поляки тоді ці таблетки називали «од булю глови з кугуцікем» (пол. kogucik – півник), тому що на упаковці було зображення маленького червоного півника.

Відтак львівське підприємство відтворило рецептуру легендарних пігулок, організувало та налагодило їх виробництво в промисловому масштабі. Але на упаковці, замість червоного півника, з’явився червоний хрестик. Пізніше ці таблетки поляки називали вже «од булю глови с кшежикем» (пол. krzyżyk — хрестик). Між іншим, загальний випуск цього препарату в ті часи на рік складав 200-230 млн.! А завод виробляв ці ліки аж до початку 90-х років ХХ ст.

Таблетки «Od bolu glowy»

А на останок слід зауважити, що задля збереження експонатів і з просвітницькою метою, приміщення музею облаштоване сучасним технічним обладнанням, що дозволить використовувати його і як лекційну аудиторію для студентів-фармацевтів і гостей підприємства.

Двері ж музею «Галичфарм» відчинені для усіх охочих відвідувачів, зокрема, й для туристів з Польщі.

Ігор Галущак, Львів