chrome firefox opera safari iexplorer

Суд зобов’язав Міносвіти послабити вимоги для отримання вчених звань професора та доцента

06 березня 2017 о 18:09

Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення, що зобов’язує Міністерство освіти і науки (МОН) змінити вимоги для отримання вчених звань професора та доцента.

Після того, як апеляцію МОН залишили без задоволення, Міністерство повинно виконати рішення суду, але не допустить зміни курсу на підвищення якості вищої освіти і науки, йдеться в його повідомленні, поширеному в понеділок, 6 березня, повідомляє Zaxid.net.

Зокрема, постанова суду вимагає вилучити з Порядку присвоєння вчених звань пункти, що стосуються обов’язкового 10-річного стажу для здобувачів звань, наявності трьох обов’язкових публікацій у виданнях, включених до наукометричних баз Scopus або Web of Science, та отримання сертифікату, що підтверджує рівень знання англійської мови на рівні B2.

«Фактично, суд своїм рішенням вилучив вищезазначені пункти з вимог до отримання вчених звань», – пояснили у міністерстві й додали, що МОН доповнило Наказ іншими пунктами.

Зокрема, вимогу до кандидата «провадити навчальну діяльність не менш як 10 років на посаді асистента, викладача, старшого викладача, доцента (далі по тексту)» замінено вимогою «мати стаж роботи не менш як 10 років на посаді асистента, викладача, старшого викладача, доцента (далі по тексту)».

Вилучену судом вимогу про наявність у претендента на звання трьох публікацій у виданнях, включених до наукометричних баз Scopus або Web of Science, замінено на наявність двох аналогічних публікацій.

У новій редакції вимог на отримання вчених звань професора та доцента одержати звання зможуть кандидати, що на рівні B2 володіють однією з мов країн Європейського Союзу, мають на підтвердження відповідний сертифікат або диплом про вищу освіту за відповідним мовним профілем (наприклад, диплом магістра з німецької філології).

При цьому у МОН визнали, що вимога про знання лише англійської мови на рівні B2 суперечила «Порядку затвердження рішень про присвоєння вчених звань», затвердженому постановою КМУ №656 від 19.08.2016 року.

Розділи: Новини освіти

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути