Петрів піст, який ще носить назву Апостольського посту, або Петрівка, починається через сім днів після світлого свята Трійці. Він є періодом приготування православних віруючих до свята апостолів Петра і Павла.
Як відомо, початок Петрівки залежить від Великодня, а кінець її завжди припадає на Петра (12 липня), у зв'язку із цим коливалася і її тривалість: від 6 тижнів до 1. У 2017 році Петрівка припадає з 12 червня по 11 липня.
У порівнянні з Великим постом на Петрівку більше послаблень. «Спасівка від Бога, а Петрівку баби вигадали, щоб сир та масло зібрать», говорять у народі.
Петрів піст не є суворим, як, скажімо, Великий чи Різдвяний. Оскільки Петрів піст завжди влітку, то різноманітні фрукти, овочі і ягоди дають можливість урізноманітнити пісний стіл.
Церква теж в цей час щодо їжі майже не встановлює суворих обмежень. Деякі правила, безумовно, є. Вони носять здебільшого рекомендаційний характер:
- по понеділках, середах і п'ятницях піст є суворим, тому не можна пити вино, вживати рибні страви і приправляти їжу олією, а після вечерні можна їсти тільки «сухі» страви;
- по суботах і неділях дозволено їсти рибу;
- по четвергах і вівторках можна вживати в їжу страви з риби, морепродуктів, грибів і каші, приправлені олією.
З Петрівкою пов'язаний цілий цикл обрядових пісень, які називаються петрівочки. За традицією, дівчата у перший день Петрівки пускають на воду клечальні вінки.