chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпрі біля Черкас з’явилися прісноводні медузи

05 липня 2017 о 10:06

Черкаський рибалка знайшов у Дніпрі медузу. Як з’ясувалося, такі цікаві й незвичні для Славутича «жителі» зустрічаються не лише у дніпровській воді біля обласного центру, а й у селах неподалік — у Черкаському та Чигиринському районах, пише Україна молода.

Як розповідають у соціальних мережах черкащани, прісноводні медузи схожі на морських, але дуже маленькі, їх розмір — як 5 копійок.

За словами черкаських іхтіологів, у Дніпрі тепер живуть не лише медузи, а й краби. І переселяються вони сюди за допомогою іноземних кораблів, подорожуючи на їхньому днищі.

Загалом, наголошують іхтіологи, у головній річці України тепер мешкає чимало екзотичних жителів.

Тільки нових риб тут в останні кілька років з’явилося 18 видів, серед яких — бички, оселедці, тюлька, котрі мігрують з Азовського та Чорного морів угору по Дніпру.

Є тепер у дніпровських водах і такі небезпечні риби, як піраньї та сонячні окуні з Північної Америки, яких люди повипускали зі своїх акваріумів. Ця хижа дрібнота дуже плодюча і ненажерлива. Вона виживає з водойм усіх сусідів.

До речі, минулої неділі світ відзначав міжнародний день Дніпра. Стурбовані станом головної водної артерії України екологи провели у Черкасах своє зібрання, на якому йшлося про екологічні проблеми річки та інших водоймів області.

«Забруднення річок та погіршення їх гідрологічного стану відбувається через недостатню роботу комунальних підприємств: потребують реконструкції очисні споруди та каналізаційні мережі. Гостро стоїть проблема з побутовими відходами, вилученням і утилізацією пестицидів. Часто відсутні підприєм­ства, що можуть не лише вивезти ці залишки, а й знищити їх. Тож варто змінювати екологічне законодавство та комплексно вирішувати це питання», — зазначила начальник управління екології та природних ресурсів Черкаської облдержадміністрації Олена Звягінцева.

За словами завідувача гідрохімічної лабораторії вод та ґрунтів Черкаського регіонального управління водних ресурсів Тетяни Петренко, загальна кількість скинутих у водойми Черкащини забруднених стічних вод у 2016 році збільшилася у півтора раза — з 5,9 млн. до 7,3 млн. кубометрів.

І основними джерелами забруднення водних об’єктів залишаються очисні споруди та каналізаційні мережі виробничих управлінь житлово-комунального господарства.

Деякі райони забруднюють води через те, що очисні споруди працюють неефективно і потребують реконструкції.

Це Чигиринський, Кам’янський, Смілянський, Тальнівський, Уманський, Христинівський, Чорнобаївський, Золотоніський водоканали.

А в окремих районах Шевченкового краю ці споруди взагалі відсутні — це Городищенський, Драбівський, Жашківський та Шполянський райони.

Учасники засідання, ініціатором якого стала Всеукраїнська екологічна ліга, зазначили, що для поліпшення стану навколишнього середовища області та запобігання його деградації необхідно здійснити комплексні заходи — створити науково-експертну раду при ОДА з представників профільних наукових установ i громадських природоохоронних організацій, розробити Програму інформування та просвіти населення, сприяти реалізації громадських ініціатив та проектів екологічного спрямування, забезпечити збереження та розширення територій природно-заповідного фонду та екологічної мережі, актуалізувати перелік складів із непридатними пестицидами та забруднених отрутохімікатами ділянок, організувати пункти роздільного збирання відходів і обов’язково паспортизувати сміттєзвалища.

Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути