chrome firefox opera safari iexplorer

Переяславу мають нарешті повернути історичну назву, — Томенко

13 жовтня 2017 о 14:20

Виступаючи сьогодні на VI Всеукраїнському історико-культурологічному форумі «Сікорські читання», громадський діяч Микола Томенко закликав краєзнавців та істориків бути більш наполегливими та активними і не залишатися осторонь під час ухвалення державних рішень.

Для прикладу він висловив здивування тим, що скоро будемо відзначати ледь не пʼятирічку обговорення питання про повернення одному з найдавніших міст України – Переяславу – його історичної назви.

Як відомо, Переяслав вперше згадується у 907, це був центр Переяславського князівства, і в цьому році місто відзначало вже своє 1110-річчя! «І немає жодного тут присутнього науковця чи краєзнавця, який би не підтримував ідею зняття «ідеологічного додатку» з назви міста і повернення йому історичної форми – Переяслав», – зазначив М. Томенко.

Він також згадав, що днями міська рада знову повернеться до обговорення питання повернення Переяславу історичної назви. «Тут говорять, що для цього необхідні додаткові кошти, щоб замінити таблички з назвою міста… Якщо питання не в історії, не в ідеології, а лише в табличках, то наш Фонд «Рідна країна» готовий допомогти вирішити проблему із заміною цих табличок, аби місту Переяславу нарешті повернути історичну назву!», – зазначив Микола Томенко.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути