chrome firefox opera safari iexplorer

Національній опері виповнилося 150 років: які таємниці зберігає театр

27 листопада 2017 о 15:13

Виконавські традиції Національної опери України сформувалися на міцному фундаменті бездоганного професіоналізму та естетиці європейського гуманізму.

Особливо вражає масштабами сцена. Вона побудована під ухилом в чотири градуси, щоб глядач міг чітко бачити, що відбувається на ній, а також всі декорації. Під ухилом побудований і партер, де крісла розставлені в шаховому порядку. Сцена — 34 м в ширину і 27 м у висоту (дев'ятиповерховий будинок). Такою вона стала після реконструкції в 1980-х роках.

«Портал сцени зараз закритий від залу протипожежною завісою, її вага 20 тонн, вона зроблена з металу і азбесту. Як відомо, другий київський міський театр згорів в 1896 році, шансів без завіси у нього не було. В ті часи театри горіли дуже часто, наприклад, під час пожежі у Віденській опері загинуло до тисячі осіб ... у Києві під час пожежі люди не постраждали. у новому театрі, відкритому в 1901 році, протипожежна завіса була встановлена у вигляді розсувних металевих воріт», — розповідає нам архіваріус театру Лариса Тарасенко.

Підлога сцени вкрита палубним брусом, вона добре пружинить під артистами. Під нею є спеціальні сейфи для зберігання декорацій, а в чотирьох місцях навіть обладнані маленькі ліфти, розраховані на одного артиста. У балеті «Жизель» головна героїня раптово з'являється з могили. До речі, на сцені, крім величезної кількості освітлювальних приладів, є навіть своя дзвіниця, вона обладнана декількома дзвонами, які звучать під час вистав.

У 1950-х роках на сцені стався курйозний випадок.

"Виявляється, театр подобається не тільки глядачам, але і щурам. Тут їх, звичайно, завжди цькували, але ось один щур став легендарним, оскільки був дуже музичним. Він любив забратися на колосники – верхні конструкції над сценою – і слухати оперу. Артисти часто помічали його по червоних оченятах в темряві. Під час виступу народної артистки СРСР Зої Гайдай стався конфуз. Під час виконання арії на верхній ноті вона відверто дала «півня». Мабуть, для щура це теж стало несподіванкою, він звалився прямо на голову Гайдай. Від переляку Зоя Михайлівна втратила свідомість. Скандал. Швидко опустили завісу, артистку привели до тями. Потрібно віддати їй належне, вона знову вийшла на сцену. А коли підняла голову, побачила на колосниках червоні оченята. Щур вже встиг забратися на своє місце, щоб слухати

Балерини театру згадують, що колись до вікон театру внадилася кішечка, яка взимку любила приходити і дивитися, як вони танцюють. Так тривало кілька років. До речі, живність на сцену театру не виводять, а використовують муляжі — дуже переконливий реквізит, що виготовляється бутафорами театру.

Джерело: Сегодня
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути