chrome firefox opera safari iexplorer

Ідеальна формула посту: як очистити душу і тіло їжею

22 лютого 2018 о 11:03

То що, квасолька, гриби, бобові, капуста, бурячок, гарбуз, гречка, рисок і яблучка?

Цей список можна продовжувати довго і натхненно, причому зі здивуванням відкривати для себе щось нове в цьому ряду, бо за святами, холодними днями, де хотілося чогось ситного і зігріваючого, трохи й призабулися деякі прості й корисні продукти. Почався Великий піст, і багато хто налаштований пройти його так, як записано у величних книгах.

Певна частина таких записів присвячена справді їжі, однак вона точно не превалює в літописах святих людей.

Там найчастіше говориться про чистоту душі й помислів, про духовний харч, про любов і доброту, яка кристалізувалася якраз у ці передвеликодні дні давним-давно, яку приніс тоді нам Спаситель.

Щодо харчування, то обмеження у них пов’язані з описами 40-денного посту Ісуса Христа з учнями в пустелі, з неймовірно важким Його шляхом, яким Він ніс нам спасіння.

Кваша і гурда

Під час Великого посту, за церковним статутом, забороняється вживання в їжу скоромних продуктів (тваринного походження) — м’яса, молока, яєць, риби.Крім того, з понеділка по п’ятницю, якщо на ці дні не припадає свято, не вживається й олія. Рибу можна вживати на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) і на Вербну неділю.По понеділках, середах і п’ятницях наші пращури готували холодну їжу без олії, у вівторок та четвер — гарячу їжу без олії.По суботах і неділях дозволялися олія і трохи виноградного вина. Раніше у Великий піст відмовлялися і від цукру, але сьогодні він дозволений.

Однак тим, хто не може дотримуватися посту повністю, від солодкого все ж було бажано відмовитися, аби хоч показати, що в чомусь у піст себе обмежуєш.

Можливо, хтось спробує приготувати дуже давню страву, яку практично нині не готують, але переповідають, що вона була дуже смачною. Це кваша — особливий вид давнього десерту.

Запарювали три види борошна: житнє, пшеничне, гречане, й додавали солоду. Схожа на кисіль маса, тепло накрита, встоювалася й починала бродити, головне, аби вона не перекисла.

Варили її на малому вогні, щоб не збігла. Вона набувала кисло-солодкого смаку і була дуже смачною.

І оскільки її вважали ласощами, квашу заборонялося готувати на першому тижні Великого посту. Ще з давніх-давен відома «гурда» — відварене конопляне насіння, затовчене сухими ягодами чорниці. Дієтологи, напевне, схвалили би цю корисну страву.

І хліб, і до хліба

Як на мене, «сталою величиною» у формулі ідеального посту є хліб. Він і борщ королем зробить, і суп набагато смачніший із ним, і салати з хлібом ідуть за милу душу, намазки, квасолеві чи горохові паштети з хрустким окрайцем — смачно ще й як!

Коли, як не в піст, навчитися (хто не вміє) випікати рум’яний пісний хліб із кунжутом? Печеться просто і швидко.Інгредієнти: склянка житнього борошна, 2 склянки пшеничного борошна, 300 мл теплої води, 12 г. свіжих дріжджів, столова ложка цукру і чайна ложка солі.Обидва види борошна просіяти в миску, вилити туди дріж­джі. Додати сіль і, поступово вливаючи воду, замісити тісто. Місити потрібно 7-10 хвилин. Тісто має вийти м’яким і гладким.
Миску змастити олією, з тіста сформувати кулю і перекласти його в миску. Накрити і поставити в тепле місце для вистоювання не менш як на півгодини. Тісто має збільшитися вдвічі. Деко застелити папером для випічки. Тісто ще раз злегка вимісити і сформувати хлібину, перепічку чи косичку. Викласти на деко, посипати кунжутом, накрити рушником і залишити ще на півгодинки.Випікати в розігрітій до 190 градусів духовці 25-30 хвилин. Це так урочисто — витягувати з духовки запашний рум’яний хліб! Декому він слугує самостійною стравою — з узваром, чаєм чи киселем.

А декому до хліба треба зварити бурячковий суп-пюре. Почистити 3 картоплини, цибулину, морквину, бурячок, 2 зубчики часнику.Моркву і буряк натерти на крупній тертці, цибулю, часник і картоплю нарізати.Часник подрібнити й обсмажити у 2 столових ложках олії, додати цибулю і смажити до золотистого кольору.Додати моркву з бурячком, чайну ложку цукру, чайну ложку яблучного оцту (або лимонного соку), перемішати, накрити кришкою і тушкувати 5-10 хвилин.В киплячий овочевий бульйон (1 л) покласти картоплю, закип’ятити і варити 5 хвилин. Додати тушковані овочі і варити разом 15 хвилин.Посолити, поперчити і вимкнути вогонь. Збити в блендері чи комбайні і подавати із зеленню.

І додати кумин

Звісно, до нашого хлібчика також «пасує» суп із сочевиці з нутом і гарбузом.Треба буде: 1 л овочевого бульйону, склянка сухої червоної сочевиці, 400 г. вареного або консервованого гороху нут, 500 г. гарбуза, морквина, цибулина, 20 г. кореня імбиру, кілька стебел кінзи, 2 столові ложки томатної пасти, 4 столові ложки лимонного соку, чайна ложка меленого кумину, оливкова олія, сіль, перець і жменя підсушеного арахісу.Гарбуз нарізати великими кубиками, цибулю — дрібними, моркву порізати скибочками, імбир натерти на дрібній тертці.У каструлю з товстим дном налити 2 столові ложки оливкової олії, розігріти на сильному вогні. Покласти цибулю, моркву, гарбуз та імбир і обсмажити. Додати кумин. Потім — томатну пасту, нут і сочевицю, влити бульйон. Довести до кипіння і варити до готовності сочевиці. Влити лимонний сік, посолити і поперчити, додати подрібнену кінзу. А в тарілочки — ще й арахіс.До нашого хліба добре підійдуть паштети з грибів, квасолі, горохові, овочеві. У наступних номерах «УМ» читайте рецепти цих смачних овочевих відкриттів.

Але у Великий піст необхідно особливо пам’ятати про духовний харч.Іоанн Златоуст так написав про мету посту: «Помиляється той, хто вважає, що піст — лише в утриманні від їжі. Істинний піст є віддаленням від зла, приборканням язика, віддаленням гніву, утихомирення похотей, припинення наклепів, обману та клятвопорушення. Прекрасний піст, тому що гріхи наші він пригнічує, як шкідливу траву, а правду, як цвіт, піднімає і вирощує... Ти постуєш? Нагодуй голодних, напої спраг­лих, відвідай хворих, не забудь в’язнів у темниці, пожалій змучених, утіш скорботних та тих, хто плаче, будь милосердним, лагідним, добрим, тихим, довготерпеливим, жалісливим, незлопам’ятним, благоговійним, істинним, благочестивим, щоб Бог прийняв і піст твій та щедро дарував плоди покаяння».

26 грудня

Інші дати
Народився Євген Плужник
(1898, с.Кантемирівка, нині - Росія – 1936) – український письменник, поет, драматург, перекладач. Автор поетичних збірок «Дні», «Рання осінь», «Рівновага», роману «Недуга», п»єс «Просефор Сухораб», «У дворі на передмісті»
«Але ж пливуть, минають літа... Час і горами двига. ...І сум не такий, і радість не та... І тільки незмінна книга!» (Євген Плужник)
Розгорнути
Народився Володимир Владко
(1900, м. Санкт-Петербург - 1974) - український письменник-фантаст, автор повістей "Чудесний генератор", "Позичений час", "Фіолетова загибель", збірки "12 оповідань", "Сивий капітан", "Залізний бунт" та ін.
Розгорнути