chrome firefox opera safari iexplorer

Великий піст 2018: найкращі страви української кухні

06 березня 2018 о 10:53
tochka.net

Великий піст 2018 у розпалі. Якщо ти постиш, але любите готувати й хочете щодня подавати до столу оригінальні страви, зверніть увагу на страви української кухні.


Українські страви: пісний борщ із грибами й квашеною капустою

 

Великий піст українські страви

Великий піст: © depositphotos

Інгредієнти:

  • невеликий буряк — 1 шт.,
  • квашена капуста — півсклянки,
  • сухі сушені гриби — 5-6 шт.,
  • ріпчаста цибуля — 1 шт.,
  • морква — 1 шт.,
  • борошно — 1 столова ложка,
  • олія — 25 г,
  • томат — 25 г,
  • перець, лавровий лист, сіль, зелень петрушки — за смаком.

Приготування:

  1. Гриби добре промиваємо кілька разів і варимо до м'якості.
  2. Виймаємо їх із бульйону й дрібно ріжемо. Обсмажуємо гриби в олії.
  3. В олії пасеруємо нашатковану соломкою квашену капусту, моркву, цибулю, буряк.
  4. Коли овочі трохи просмажаться, додаємо столову ложку борошна.
  5. Викладаємо овочі в каструлю, заливаємо грибним бульйоном.
  6. Додаємо томатну пасту, перець і лавровий лист.
  7. Додаємо в борщ гриби й варимо його ще 30 хвилин.
  8. Посипаємо все зеленню петрушки.
  9. Подаємо борщ із традиційними українськими пампушками.

Пісні українські страви: пампушки пшеничні з часником

 

Великий піст українські страви

Великий піст: © depositphotos

Інгредієнти:

для пампушок:

  • пшеничне борошно — 400 г,
  • дріжджі — 25-30 г,
  • вода — ¾ склянки,
  • цукор — 1 столова ложка,
  • соняшникова олія — 2-3 столові ложки,
  •  

  • сіль.

для соусу:

  • оцет 3% — 2-3 столові ложки,
  • часник — 1 головка,
  • олія — 2-3 столові ложки,
  •  

  • сіль.

Приготування:

  1. У двох третинах склянки теплої води розводимо цукор, дріжджі, сіль.
  2. У 100 г. борошна додаємо цю воду й замішуємо густе тісто.
  3. Ставимо тісто в тепле місце, даємо йому настоятися.
  4. Додаємо в нього решту борошна, води й олії.
  5. Добре вимішуємо і знову даємо підійти.
  6. З тіста формуємо невеличкі кульки завбільшки з горіх.
  7. Випікаємо в духовці при температурі 150 градусів до готовності.
  8. Готуємо соус. Чистимо часник, видавлюємо його часничницею. Додаємо оцет, олію й сіль.
  9. Усе розтираємо, добре перемішуємо й поливаємо соусом пампушки перед подачею на стіл.

Українські страви: пісний салат з картоплею

 

Великий піст українські страви

Великий піст: © depositphotos

Інгредієнти:

  • відварена картопля — 2 шт.,
  • солоний огірок — 1 шт.,
  • зелений горошок консервований — 3 столові ложки,
  • ріпчаста цибуля — половинка голівки,
  • олія — 1 столова ложка,
  • сіль, кріп за смаком.

Приготування

  1. Кріп дрібно ріжемо й перетираємо із сіллю, додаємо туди олію і перемішуємо.
  2. Варену картоплю акуратно чистимо, ріжемо кубиками й додаємо туди олію з кропом. Даємо настоятися.
  3. Огірок теж ріжемо кубиками.
  4. Цибулю чистимо і дрібно шаткуємо.
  5. Перемішуємо все з картоплею й додаємо зелений горошок.

Пісні українські страви: бурякова ікра

 

Великий піст українські страви

Великий піст: © depositphotos

Інгредієнти:

  • невелика морквина — 1 шт.,
  • невеликий буряк — 1 шт.,
  • соняшникова олія — 1 столова ложка,
  • цибуля — 1 шт.,
  • томатна паста — 1 столова ложка,
  • часник — 2-3 зубчики.

Приготування

  1. Сиру моркву й буряк тремо на тертушці й тушкуємо з олією.
  2. Окремо обсмажуємо цибулю в олії.
  3. Додаємо томат, сіль, перець і цукор.
  4. Змішуємо моркву, буряк і цибулю з томатом.
  5. Можна покласти в ікру відварені й подрібнені гриби, обсмажені з цибулею.

Українські страви: узвар із сухофруктів

 

Великий піст українські страви

Великий піст: © depositphotos

Інгредієнти:

  • сухофрукти — 500 г,
  • цукор — близько 300 г,
  • мед — півсклянки,
  • гаряча вода — 2 л.

Приготування:

  1. Сухофрукти перебираємо, великі ріжемо на частини.
  2. 2-3 рази промиваємо теплою водою.
  3. Заливаємо сухофрукти гарячою водою, закриваємо каструлю кришкою й варимо до готовності.
  4. Відвар заправляємо цукром і додаємо туди мед.
  5. Доводимо узвар до кипіння, знімаємо з плити і ставимо в холодне місце настоятися 2-3 години.

Смачного!

Джерело: tochka.net
Розділи: Суспільство

21 вересня

Інші дати
21 вересня відзначають:
  • День винахідника і раціоналізатора України.
  • День фармацевтичного працівника України.
  • День миру.
  • Міжнародний день миру.
Розгорнути
Народився Леонід Кисельов
(1946, м. Київ - 1968) - український поет, прозаїк, перекладач. Посмертні збірки: "Стихи. Вірші", "Последняя песня. Остання пісня", "Тільки двічі живемо".
Розгорнути
Народився Петро Ніщинський (Байда)
Український композитор, перекладач. автор музичної картини "Вечорниці" до драми Т. Шевченка "Назар Стодоля". Перекладав твори античних класиків ("Антігона" Софокла, "Одіссея" Гомера).
Закувала та сива зозуля Раннім ранком на зорі. Ой, заплакали хлопці-молодці, Гей, гей, там на чужині В неволі, в тюрмі... Вони плакали, гірко ридали, Свою долю викликали: "Ой, повій, повій Та буйнесенький вітре, Та й понад море, Та винеси нас із кайданів, з неволі В чистеє поле, Та понеси на Вкраїну, Гей, гей, нас на Вкраїну... А на Вкраїні — там сонечко сяє, Козацтво гуляє, гуляє і нас виглядає, Нас виглядає!" По синьому морю Байдаки під вітром гуляють, Братів, щоб рятувати, Запорожці чимдуж поспішають.
Розгорнути
1648 – Богдан Хмельницький розбив польську армію в битві під Пилявцями
Українська армія захопила всю ворожу артилерію (92 гармати) та величезний обоз з матеріальними цінностями. Загальна вартість трофеїв перевищувала 7 млн. злотих. В результаті Пилявської битви польську армію було розгромлено, повністю звільнено Волинь і Поділля, створились сприятливі умови для визволення всіх західноукраїнських земель.
Розгорнути