chrome firefox opera safari iexplorer

В українських річках та водоймах стрімко меншає риби

10 травня 2018 о 15:26
agronews.ua

У Асоціації рибалок України б’ють на сполох, за роки Незалежності в країні зникло більше 60% природних нерестовищ. 

Основними причинами цього є:

1) неконтрольована забудова берегової лінії (де раніше були затоки, острови, заплавні луки, природні нерестовища сьогодні залиті залізобетоном);

2) понад два десятиліття не проводяться меліоративні роботи по розчищенню природних нерестовищ. В результаті вони заростають, міліють, поступово перетворюючись у сушу; 

3) скидання у водосховища побутових і виробничих стоків;

4) одна з основних бід сучасного нересту риби – це перепади рівня води у водосховищах. При скиданні води ікра залишається без води, висихає і гине. При піднятті ж рівня води, під її товщею ікра не прогрівається, чорніє і гине. 

В Асоціації рибалок України вирішують проблему, що склалася  за допомогою  установок штучних нерестових гнізд. Через свою універсальну конструкцію вони не  залежать від перепадів рівня води, ікра відкладена на них добре прогрівається і висвітлюється, бо знаходиться постійно на одному рівні. У природі  нерестовищ з такими ідеальними умовами залишилося не більше 4%.

Тому промисловики, рибальська і природоохоронна громадськість з кожним роком все більше встановлюють штучні нерестові гнізда. Щоправда проведення таких робіт необхідно узгоджувати з іхтіологічними відділами Управлінь рибоохорони.

Проте варто пам’ятати, що однією установкою штучних нерестових гнізд справа не обмежується. За ними повинен догляд. Періодично гнізда виймаються з води, ікра промивається від сміття.

Так, цього року на Каскаді Дніпровських водосховищ і Дельті Дніпра було встановлено 8 000 штучних нерестових гнізд: Київське — 1,6 тис. штук; Канівське — 0,5 тис. штук; Кременчуцьке — 2,2 тис. штук; Дніпродзержинське — 0,4 тис. штук; Дніпровське — 0,8 тис. штук; Каховське — 1,5 тис. штук; Дельта Дніпра — 1 тис. штук. На річках у Волинській, Закарпатській, Одеській, Миколаївській, Чернігівській області встановили 2,8 тис. штук.

 

-  Сьогодні як ніколи риба потребує нашої допомоги. І від того як пройде нерестова компанія залежить кількість риби в наших водоймах! – зазначив голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

Асоціація рибалок України звертається до українських рибалок та любителів відпочинку на водоймах і просить дбайливо ставитися до водних мешканців. Необхідно відмовитися від вилову в період нересту! А у разі виявлення фактів браконьєрства на водоймах просять повідомляти про них в природоохоронні та правоохоронні органи. Також можна звертатися за телефоном «Гарячої Лінії» Держрибагентства 0-800-50-52-50.  

Джерело: agronews.ua
Розділи: Довкілля

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути