chrome firefox opera safari iexplorer

16 травня 1895 року народився український поет, прозаїк і перекладач Тодось Осьмачка

16 травня 2020 о 06:29
md-eksperiment.org

Теодосій Степанович Осьмачка народився в с.Куцівці (нині Смілянський район) на Черкащині), в селянській родині.

 Вірші та поеми почав писати ще в дитинстві. Шкільної освіти не мав – у родини не було коштів для навчання.  Мати, народивши Тодося, втратила слух. З ранніх літ його мучило відчуття провини за мамине каліцтво, тож з усіх сил допомагав їй – носив воду та дрова, прибирав у хаті й на подвір’ї, порався на городі. 

1916 р., під час Першої світової війни, Осьмачку  мобілізували до російської армії. 

1922 р. вийшла друком перша збірка віршів Т.Осьмачки — «Круча». 1925 р. з’явилася друга поетична книжка — «Скитські вогні».

У 1925-х роках Осьмачка закінчив Київський інститут народної освіти. Працював шкільним учителем, входив до Асоціації Письменників (Аспис) та літературної групи «Ланка» (МАРС). Товаришував  з Є.Плужником, В.Підмогильним, Г.Косинкою, Б.Антоненком-Давидовичем.

У 1930—1932 р.р. мешкав на Кубані. Гостро і відіверто критикував більшовицьку ідеологію, докоряв інтелігенції за співпрацю з радянською владою.

1933 р. був заарештований органами НКВС, ув’язнений у Бутирській тюрмі, а потім опинився «на лікуванні» в Кирилівській психлікарні – на той час це був один із закладів репресивної психіатрії.

Кілька разів намагався залишити терени СРСР. 1942 р. дістався Львова, звідти в 1944 р. виїхав до Німеччини. По завершенні Дургої світової війни поневірявся в таборах для переміщених осіб у різних європейських країнах. Від 1948 р. мешкав у США. Входив до складу емігрантської організації «Мистецький український рух».

Помер Тодось Осьмачка 7 вересня 1962 р. у Нью-Йорку. Сучасники розповідали, що  в останні роки життя Т.Осьмачка потерпав від манії переслідування –хвороби, вочевидь, набутої внаслідок «лікувсання» у чекістській психушці. Скрізь бачив найнятих більшовиками вбивць. Панікував, коли  його намагалися чимось пригостити, тож нерідко залишався голодним упродовж цілих днів. Шукав у своїй оселі апарати, які «підслуховували думки». Голоси з цих уявних апаратів постійно з нього кпили, тож часто змінював помешкання. Останнім живого Т.Осьмачку бачив Іван Багряний: «…розбитого паралічем і безпам’ятного, в ліжку витягненого на весь зріст, суворого, як Данте. Всіма забутого і покинутого…»

Тодось Осьмачка — автор чотирьох поетичних збірок: «Круча», «Скитські вогні», «Клекіт», «Сучасникам»; поем «Поет», «Китиці часу», «Із-під світу»; трьох повістей: «Старший боярин», «План до двору», «Ротонда душогубців».

2005 р. в Києві вийшов друком роман про життя і творчість Т.Осьмачки «Поет із пекла (Тодось Осьмачка)» авторства М.Слабошпицького. Роман був відзначений Національною премією ім.Т.Шевченка.

Олена Бондаренко

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути