chrome firefox opera safari iexplorer

Що готують на католицьке Різдво 2019: рецепти традиційних страв

24 грудня 2019 о 17:06
lviv.vgorode.ua

Католицьке Різдво, як і православне – сімейне свято, коли всі збираються за одним столом. У святвечір 24 грудня теж заведено дотримуватися суворого посту до сходу першої зірки.

Різдвяна вечеря складається лише з пісних страв, зокрема рибних. Запечена індичка, качка або гусак подаються вже 25 грудня.

Традиційні різдвяні страви у католиків відрізняються залежно від країни. Ми зробили невелику добірку рецептів.

Різдвяний гусак з яблуками

Складові:

  • тушка великого гусака;
  • 4 яблука;
  • 2 ст. л. меду;
  • 2 ст. л. соєвого соусу.

Для маринаду:

  • 1,5 л води;
  • 2 ст. л. солі;
  • 5 ст. л. цукру;
  • 70 мл соєвого соусу;
  • 80 мл яблучного оцту;
  • чорний перець;
  • мелена кориця.

Різдвяний гусак з яблуками

Фото: Laperla777 | Dreamstime.com

Приготування:

Вимити тушку гусака, ошпарити окропом та промокнути паперовим рушником. Видалити гузку – хвостову клиноподібну частину тулуба птаха.

Зробити маринад: змішати у великій каструлі воду, соєвий соус, перець, сіль, цукор і корицю. Цю суміш підігріти.

Помістити різдвяного гусака в маринад і поставити в холодильник на добу або хоча б на кілька годин. Дістати за годину до приготування.

Розрізати яблука на четвертинки і помістити їх в черево гусака, злегка розрізавши тушку ножем.

Загорнути гусака у фольгу і покласти на решітку в духовку, розігріту до 200 градусів. Під низ поставити деко – для стікання жиру. Випікати 60 хвилин.

Дістати з духовки, обмазати тушку сумішшю меду і соєвого соусу, запікати ще 40 хвилин за температури 170 градусів.

Перевіряти готовність гусака ножем, проколюючи його ніжку.

Капрезе на Різдво

Складові:

  • 6 помідорів чері;
  • упаковка сиру моцарела;
  • 50 г. зеленого базиліка;
  • 100 г. листя латуку;
  • 20 мл бальзамічного соусу;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • сіль, перець, орегано – за смаком.

Капрезе на Різдво

Фото: Slasta20 | Dreamstime.com

Приготування:

Всі інгредієнти помити.

На тарілку викласти листя латуку, скибочки моцарели, помідори та базилік. Полити оливковою олією, посипати сухим орегано, сіллю і перцем.

Скропити бальзамічним соусом. Перед подачею не перемішувати.

Різдвяний пиріг

Складові:

  • 100 вершкового масла;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 3 яєць;
  • 150 г. молока;
  • 50 г. арахісу;
  • 100 г. волоських горіхів;
  • 100 г. родзинок;
  • 50 г. кураги;
  • 50 г. чорносливу;
  • 25 г. сушеної вишні;
  • 50 г. борошна кукурудзяного;
  • 150 г. борошна пшеничного цільнозернового;
  • цедра одного апельсина;
  • 0,5 ч. л. розпушувача;
  • 0,5 ч. л. кориці;
  • 0,5 ч. л. імбиру;
  • 0,5 ч. л. мускатного горіха;
  • 0,5 ч. л. меленого кардамону;
  • 10 г. ванільного цукру.

Різдвяний пиріг

Фото: Svlvsl | Dreamstime.com

Приготування:

Розігріти вершкове масло до кімнатної температури та перемішати з цукром.

Промити сухофрукти та горіхи, просушити на паперовому рушнику.

До масла додати яйця та молоко, ретельно перемішати.

В отриману масу додати спеції, цедру, сухофрукти та горіхи. Перемішати і додати борошно.

Тісто перекласти у форму для випікання та поставити в духовку, розігріту до 180 градусів, на півтори години. Готовність перевіряти дерев’яною шпажкою – пиріг має добре просушитись. Зверху прикрасити цукровою пудрою.

Джерело: fakty.com.ua
Розділи: Традиції

24 грудня

Інші дати
День працівників архівних установ
Свято встановлено в Україні «…враховуючи значний внесок архівних установ України у розвиток вітчизняної науки і культури, інші сфери життя суспільства, необхідність подальшого вдосконалення архівної справи та на підтримку ініціативи працівників архівних установ…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників архівних установ» від 30 жовтня 1998 року № 1200/98.
Розгорнути
Народився Спиридон Черкасенко
(1876, м. Новий Буг Миколаївської обл. - 1940)  - письменник, педагог, журналіст, освітньо-культурний діяч. Автор п'єс, історичних романів, оповідань, віршованої трагендії "Коли народ мовчить" та історичної драми "Северин Наливайко". Деякі його вірші покладені на музику та стали народними піснями.
Розгорнути
Народився Костянтин Данькевич
(1905, м.Одеса – 1984) – український композитор, піаніст, педагог. Автор балету «Лілея», опер «Трагедійна ніч», «Боглан Хмельницький», «Назар Стодоля», музики до театральних вистав та кінофільмів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Чорновіл
(1937, с.Єрки, Черкаська область – 1999) – літературний критик, публіцист, політичний діяч. Герой України.
«Однак шани заслуговує тільки той, хто шанує самого себе... Бо Україна починається з тебе.» (Вячеслав Чорновіл)
Розгорнути