chrome firefox opera safari iexplorer

12 квітня виповнюється 120 років від дня народження  українського художника Василя Седляра

12 квітня 2020 о 10:50
uk.wikipedia.org

У  2009р. вийшло друком видання «Кобзаря» Тараса Шевченка, ілюстроване роботами «бойчукіста» Василя Седляра.

Вперше «Кобзар» з ілюстраціями В.Седляра був виданий 1931р., а  перевиданий — 1933-го. Це були жахітні часи Голодомору, початку деукраїнізації й масових репресій проти української інтелігенції.  Більшовицька влада не забарилася з  висновками: Седляр своїми роботами проводить аналогії між  тодішнім, за часів Шевченка, терором проти українців, і теперішнім, сталінським. Ці роботи фігурували  у справі, заведеній «чекістами» проти В.Седляра. Попри «офіційну» на той час версію обвинувачення, біографи та сучасники стверджують, що розстріляли художника саме за ілюстрації до «Кобзаря»…  

Твори митця називають  унікальними й порівнюють із фресковим живописом. Відомий французький поет Гійом Аполінер, відвідавши виставку робіт «бойчукістів» у Парижі, зауважив «іконність» творів Седляра.

Василь Седляр –  один із найталановитіших учінв і послідовників геніального   Михайла Бойчука. Яскравий представник українського авангарду 1930-х, монументаліст, графік, автор чудових робіт у царині декоративно-прикладного мистецтва. Ідеолог та один із засновників Асоціації революційного мистецтва України.  

Василь Теофанович Седляр народився у хуторі Христівка Зіньківського повіту Полтавської губернії в сільській родині.

Отримавши чотирикласну освіту, 1915-19р.р. навчався  у  Київській художній школі.  1919-23р.р. – студент Української державної академії мистецтв (майстерня монументального мистецтва професора Михайла Бойчука). Став одним із найближчих його соратників.

У 1926-27р.р. разом з Михайлом Бойчуком та його учнем Іваном Падалкою для ближчого ознайомлення із західноєвропейським мистецтвом відвідав Німеччину, Францію, Італію.

1923-36р.р. очолював Межигірський художньо-керамічний технікум, викладав у Технологічному інституті кераміки і скла в Межигір'ї та Київському художньому інституті.  

Брав участь у стінописах Межигірського Художнього Керамічного Технікуму, Червонозаводського театру в Харкові та багатьох інших. Всі розписи були знищені радянською владою. Збереглася невелика частина картин: «У школі лікнепу», «Портрет Оксани Павленко», «На току», частково — «Розстріл»; деякі ескізи. 

26 листопада 1936р. до відомого харківського будинку «Слово», де мешкали  письменники та художники, вкотре прийшли енкаведисти – цього разу по Седляра. Офіційно йому інкримінували участь в «українській  націоналістичній фашистській контрреволюційній  групі», агентом якої він нібито став під час закордонної подорожі.

Мало не одразу художника перевезли до київської тюрми ГПУ-НКВД. У грудні Василь Седляр під тортурами  «зізнався», що є «активним учасником націонал-фашистської терористичної організації».  

Окрім В.Седляра, були заарештовані  І.Падалка та інші «бойчукісти», в тому числі — сам Михайло Бойчук.  

13 липня 1937р. в Києві закрите судове засідання військової колегії Верховного суду СРСР рокувало Василя Седляра на смертну кару. Того ж дня він був розстріляний – разом з М.Бойчуком та І.Падалкою.

1 лютого 1958р. В.Т.Седляр посмертно реабілітований тим самим режимом, який його стратив.

У 2009р., в Національному музеї образотворчого мистецтва, відбулася перша персональна виставка художника.

У грудні 2017 — січні 2018 в київському Мистецькому Арсеналі тривала виставка робіт «бойчукістів»: «БОЙЧУКІЗМ. Проект «великого стилю». На виставці були представлені й роботи Василя Седляра. Крім того – унікальні світлини. На одній з них – «бойчукісти» на косовиці у Межигір’ї. Усміхнені, білозубі та в білих шатах, серед буйних трав і розлогих дерев – красиві жінки й чоловіки щасливо дивляться у майбутнє, якого от-от їх позбавлять… 

Олена Бондаренко, 

Громадський рух «Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути