chrome firefox opera safari iexplorer

29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом

29 жовтня 2020 о 07:11

Інсульт – друга у світі причина смерті й третя – інвалідності.

 Інсульт – це раптова смерть частини  клітин головного мозку внаслідок нестачі кисню через порушення кровопостачання, що, своєю чергою, настає в результаті  блокування або розриву кровоносних судин. Наслідками    інсульту можуть  бути параліч, деменція (недоумство),  депресія, що важко піддається лікуванню.

 За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, 70% інсультів і 87% летальних (смертельних) випадків внаслідок інсульту, та  скорочення тривалості життя після пережитого інсульту припадають на країни з низьким і середнім рівнем доходів населення. В країнах з високим рівнем доходів Кількість випадків інсульту скоротилася протягом останніх 20 років на 42%.

 Інсульт «помолодшав» на 15 років і став значно частіше смертельним. Від нього потерпають і вмирають люди в активному, продуктивному  віці. Тобто, проблема з медичної перетворилася ще й на соціальну.     

2006 р. Всесвітня організація з проблем інсульту (World Stroke Organization, WSO), ініціювала відзначення Всесвітнього дня боротьби з інсультом. Відтоді щороку 29 жовтня в цілому світі відбуваються заходи для поширення знань   щодо попередження та лікування інсульту,надання допомоги при  інсульті, догляду за людьми, які  пережили інсульт.

Кілька фактів про інсульт:

  1. 1. Перша нформація. Інсульт першим «виявив» відомий давньогрецький лікар Гіпократ ще у 460-і роки до нашої ери. Він зафіксував знепритомнення, пов’язане з раптовими проблемами у головному мозку. Клавдій Гален, також грецький лікар, описав перебіг інсульту, зокрема – дедалі глибшу непритомність, що часто закінчується смертю. Гален назвав хворобу «апоплексією», тобто – паралічем. Відтоді слово «апоплексія» досить довго використовувалося для означення інсульту. Німецький вчений Р.Вірхов встановив, що інсульт спричиняється тромбозом судин внаслідок жирового переродження стінок артерії та атеросклерозу.

2.Причини. Найчастіше — артеріальна гіпертензія (гіпертонія), захворювання серця, великі фізичні навантаження, психологічна травма, спазм судин.

3.Фактори ризику. Гіпертонія, підвищений рівень ліпідів (жирових сполук, що не розчиняються у воді), цукровий діабет, паління, похилий вік, низька фізична активність, нездорове харчування, ожиріння.

4.Ознаки інсульту:

-раптовий сильний головний біль без явної причини;                                                                              -раптова слабкість у м’язах або оніміння однієї половини тіла (обличчя, рука, нога);                                                                                                                                                                     -раптове порушення мовлення;                                                                           -раптове порушення зору, роздвоєння предметів;                                                                                                                  -раптова втрата рівноваги (дуже часто – вкупі з нудотою та знепритомненням).                               

 5.Перша допомога при інсульті:

-переконатися, що хворий може дихати. Якщо дихання порушене, обережно покласти хворого на бік, при потребі — очистити ротову порожнину;   

— виміряти (за можливості) артеріальний тиск і рівень цукру в крові, записати показники, щоб передати лікарям. Також важливо бодай приблизно встановити, коли стався інсульт;

— розташувати хворого у зручній для нього позі.

Не можна: знижувати тиск до приїзду лікарів (високий тиск при інсульті – це спроба мозку адаптуватися); поїти чи годувати хворого.

Головне — треба негайно викликати «швидку». Кожна хвилина – на вагу золота! Що швидше почнеться лікування, то менше клітин головного мозку буде пошкоджено.   

6.Профілактика інсульту. Систематичне вимірювання  артеріального тиску (особливо якщо  є схильність до його підвищення); регулярне відвідування  лікаря; фізична активність та здорове харчування; відмова від шкідливих звичок.  

Будьмо здорові та дужі!

«Рідна країна»

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути