chrome firefox opera safari iexplorer

13 травня — Міжнародний день хумусу

13 травня 2021 о 18:28

Це — традиційна на Близькому Сході страва з нутового пюре, яка особливо популярна серед вегетаріанців та послідовників безглютенової дієти. 

Базова рецептура хумусу завжди незмінна: пюре з нуту, відомого як «турецький горох», оливкова олія, кунжутна паста «тахіні», лимонний сік та спеції, а подають його зазвичай із підсушеним тоненьким лавашем та свіжими овочами. 

Такий склад виглядає апетитним не лише для вегетаріанця. Особливо якщо зважити на користь цієї страви, адже хумус багатий на рослинні білки, ненасичені жири та клітковину, що робить його не лише смачною, а й корисною їжею. 

Нові різновиди хумусу з’являються чи не щодня. Авокадовий, з печеним перцем, томатний та гарбузовий, навіть солодкий хумус — усе це невеликий перелік популярних видів.Тож не дивно, що такий смаколик заслужив на власне свято. 

Але цікавим є той факт, що День хумусу має особливу негастрономічну місію. Ідею свята подав 2012 року ізраїльський підприємець Бен Ленг заради об’єднання та примирення мешканців Близького Сходу. Адже хумус — це традиційна та улюблена страва у всіх країнах цього регіону, незалежно від політичних і релігійних уподобань.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути