chrome firefox opera safari iexplorer

Біля Хати Шевченка на Пріорці навели лад

21 травня 2021 о 12:58

Літературно-меморіальний будинок-музей «Хата Тараса Шевченка на Пріорці» в Києві — з оновленим парканом. 

«Як і обіцяли, до 160-річчя з дня повернення (перепоховання) Тараса Шевченка в Україну, пофарбували паркан навколо хати Тараса Шевченка, — повідомив у своєму фейсбуку очільник „Рідної країни“ Микола Томенко. — Нагадаю, що за останні роки команда „Рідної країни“ відновила криницю, посадила фруктовий сад і допомогла облаштувати еко-аудиторію в знаменитому Шевченківському місці Києва».

Було...

...і стало.

Він також висловив подяку колективу «Аскона-інвестбуд» на чолі з Олегом Герасимчуком, професору КНУ Івану Гриценку й мережі магазинів «Епіцентр» за допомогу і підтримку.

«Збереження автентичного пріорського паркану справа не легка. Але ми впорались», — коментують, у свою чергу, на сторінці "Музей «Хата на Пріорці».

«Шевченкова хата» на Пріорці — третій за часом відкриття музей, пов'язаний із перебуванням Тараса Шевченка в Києві. І другий — меморіальний.

Хата на вулиці Вишгородській побудована на початку 1850-х. Шевченко мешкав тут протягом двох тижнів, у серпні 1859 року, під час свого останнього приїзду до Києва й загалом до України. У 1960-і всі довколишні  одноповерхівки  знесли, але будиночок вцілів — завдяки тому, що тут перебував Кобзар. 1989 року з будинку вирішили зробити музей. Потрібна була його капітальна реставрація. Ще одну провели вже на початку нинішнього сторіччя.

В музеї зібрані тогочасні  посуд, вироби з глини, національне вбрання, меблі, домашнє начиння, а також портрети і фотознімки  Т.Шевченка. Власне, відтворенням побуту 1850-х років, світу речей і предметів, що оточували Тараса Шевченка та його сучасників, — музей особливо цікавий. І, звичайно ж, у хаті на Пріорці є меморіальні речі поета.

Розділи: Суспільство

8 травня

Інші дати
Микола Козловський
1921 –  український майстер фотографічних справ. Лауреат Шевченківської премії за фотоальбом «Києве мій».  
Розгорнути
Народився Данило Лідер
(1917, с. Вікторівка, Росія - 2002) - художник театру, педагог. Народний художник України. Серед найвідоміших робіт: оформлення вистав "Ярослав Мудрий" І. Кочерги, "Король Лір" В. Шекспіра, "Дядя Ваня" А. Чехова, "Візит старої дами" Ф. Дюрренматта, "Тев'є-Тевель" за Шолом Алейхемом.
Розгорнути
Народилася Надія Кибальчич
(1878, с. Ясногород Житомирської обл. - 1914) - українська письменниця, перекладачка. Автор книжок "Поезії", "Дитячі оповідання", "Малий Ніно", "Спогади кота Сивка" та ін.
Розгорнути
Народився Василь Вовк-Карачевський
(1834, с. Дуболучівка Чернігівської обл. - 1893) - український громадсько-культурний діяч, публіцист, перекладач, Автор публіцистичних сатей, історичних досліджень ("Канів і його коротка історія"), перекладів праць М. Костомарова, М. Дашкевича, В. Антоновича.
Розгорнути