chrome firefox opera safari iexplorer

Українці вперше в історії зійшли на Еверест уночі

04 травня 2021 о 14:32

4 травня 1982 року українці Сергій Бершов та Михайло Туркевич, здійснили перше в історії нічне сходження на Еверест — найвищу вершина Землі (8849 м над рівнем моря). За стільки років маршрут ніхто не повторив.

Альпіністи були учасниками першої радянської експедиції. За спогадами Бершова, до 1982-го радянських альпіністів на гору не пускали. До того часу вершину підкорили вже безліч людей із багатьох країн. Перша радянська експедиція, за бажанням влади, мала стати особливою. Маршрут розробили у Москві за фотографіями та картами. Вирішили йти південно-західним схилом — найскладнішим, але відносно безпечним шляхом. До експедиції готувалися 2 роки за програмою космонавтів. Керівники отримали наказ продовжувати сходження навіть у випадку, якщо хтось загине.

Уже 4 травня учасники перебували у штурмовому таборі на висоті 8,5 тис. м. Очікували двох альпіністів, що здійснювали підйом на вершину. Пізніше ті рацією надіслали повідомлення з проханням про допомогу на спуску. Закінчилися кисень та сили. За 4 години вони спустилися лише на 50 м. Тоді експедиція вирішила, що Бершов і Туркевич вийдуть їм назустріч. Чоловіки зустрілися о 21:00 на висоті 8,7 тис. м. Українці передали знесиленим кисневі балони та напоїли компотом. Тоді ж рацією попросили керівника експедиції дозволу піднятися на вершину. Той дозволив.

Досягли її о 22:22. Намагалися сфотографуватися для доказів, але без спалаху фотографії у темряві не вийшли. Тоді залишили на вершині кисневий балон, вимпел Донецького альпклубу і герб Харкова. Уже за пів години Бершов та Туркевич наздогнали товаришів і допомогли їм спуститися до штурмового табору, звідти рушили у головний.

Згодом на вершину піднялося ще 7 людей, які побачили вимпел та підтвердили, що чоловіки побували там. Всього з 18 учасників експедиції піднялися 11 осіб, решта повернулися. На Евересті вперше замайорів прапор СРСР. Бершова і Туркевича назвали рятівниками усієї експедиції за унікальний підйом.

«Після Евересту „вгорі“ думали: яку премію нам дати? Це ж не чемпіонат світу і не Олімпійські ігри, — розповідав Бершов в інтерв'ю журналу „Країна“. — Вирішили прирівняти до рекорду Європи — видали по дві тисячі карбованців».

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути