chrome firefox opera safari iexplorer

31 липня: це цікаво знати

31 липня 2021 о 00:52

У давнину 31 липня топили бані, парили віники з трав і квітів, щоб змити з себе втому після жнив. У народі говорили: «Хоча в липні й душно, й спекотно, але прощатись з ним шкода». За народною прикметою, якщо липень був спекотний – зима буде морозною.

У народі 31 липня жінки, яких залишили чоловіки, замовляли в церкві службу Божу і вірили, що зрадливці повернуться назад.

За церковним календарем 31 липня вшановують мученика Еміліана; мученика Якинфа Амастридського; преподобного Іоана Багатостраждального, затворника Києво-Печерського; преподобного Памву Печерського; преподобного Памву, пустельника.

Іменинники 31 липня:
Іван, Ольга, Емілій.

31 липня народились:

1790 – Олександр Маркович – український історик та етнограф. Основні праці присвячені історії дворянства, побуту та етнографічним особливостям України.
«Людське суспільство можливе лише тому, що є різноманітність типів і психологічних осіб окремих людей, бо ніяке суспільство не склалося б із цілком однакових однотипних індивідуумів». (Дмитро Чижевський)

1833 – Ілля Борщов – український та російський ботанік, натураліст, фахівець у галузі анатомії та фізіології рослин.

1850 – Сергій Подолинський – громадський і політичний діяч, лікар, соціолог, економіст, публіцист, член «Женевського гуртка».

Події 31 липня:

1695 – запорожці Михайла Самойленка разом з російськими військами взяли штурмом Кизи-Кермен, а слідом і Тавань.

1837 – закладено будівлю (Червоний корпус) Київського університету.

1919 – Київ було зайнято Добровольчою армією Денікіна.

1919 – у Німеччині ухвалено Веймарську конституцію. Німеччина стала республікою.

1924 – польський уряд заборонив вживати українську мову в державних та самоуправних установах Західної України.

1941 – у Львові Костя Паньківського обрано головою Генерального секретаріату Української Національної Ради.

1956 – ЦК КПРС ухвалив рішення щодо розвитку житлового будівництва в СРСР (початок будівництва «хрущовок»).

1994 – Сергій Бубка встановив світовий рекорд у стрибках з жердиною – 6,14 м.

Чи знаєте ви, що:

У той час, коли світловий день в нашій півкулі поступово скорочується, спека лише посилюється. Так було завжди, адже в кінці липня починалися так звані «Собачі дні». Так в Європі називали період літа, коли спека особливо сильна і виснажлива. Щоправда назва цього періоду ніяк не пов'язана із собаками, хіба що з тими, які на зірковому небі). 

«Собачі дні» отримали свою назву на честь сузір'я Малого і Великого Пса, адже саме ці два сузір'я зараз найближче до Сонця, і їх в нічний час не побачити. Римляни вважали що Сіріус (головна зірка сузір'я Великого Пса) та Проціон (головна зірка Малого Пса) саме в ці дні допомагають Сонцю гріти сильніше. Через неможливу спеку в школах стародавнього Риму оголошували перерву - канікули. Це слово походить від грецької, і буквально перекладається як «Собачі дні» (Canidae — «собака»). Традиція оголошувати «канікули» як бачимо збереглася і до наших днів.

Чому спека посилюється саме зараз, а не місяць тому, коли світловий день був на годину довшим? Вся справа в нашій атмосфері і її потоках, які під високим кутом Сонця встигли суттєво прогрітися, і на їх охолодження потрібно значно більше часу. Саме тому вересень завжди тепліший від березня, незважаючи на те, що тривалість світлового дня у них однакова, а 21 серпня середньодобова температура в нашій місцевості більша, ніж 21 червня (у найдовший світловий день року). Отже як бачимо, справа не в зірках і Сонці, і навіть не у тривалості дня, а саме в нашій атмосфері.

До речі, абсолютні максимуми температури в Україні зафіксовані в так звані «Собачі дні», а саме: +39.4° (30 липня 1936 року та 8 серпня 2010 року в Києві) та +42° (7 серпня 2010 року в Луганську, абсолютний максимум на території України). Максимуми температури у інших обласних центрах теж зафіксовані в цей період року (інформація — Природничо-географічне товариство).

Розділи: Календар