chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні створять Архів національної пам'яті

13 червня 2016 о 15:00

Нині в Україні працює волонтерський електронний архів визвольного руху, що містить більше 20 тисяч електронних копій документів українського визвольного руху ХХ століття та матеріали КДБ.

В Україні викладуть у вільному доступі документи радянських спецслужб. На даний момент проводиться ревізія архівів КДБ і передача документів від українських силових структур, після чого історики оброблять архіви та викладуть в інтернет.

«Зараз відбувається процес передачі архівів радянських спецслужб з відомств СБУ, МВС, Міноборони та інших силових і оборонних структур Громадянського архіву Українського інституту національної пам'яті (ОДА УІНП)», — повідомили в УІНП. Таким чином у країні планують створити Архів національної пам'яті.

«Українські силові і оборонні структури проводять ревізію своїх архівів, щоб виявити, які саме документи репресивних органів СРСР 1917—1991 років у них є. Передати дані до Інституту національної пам'яті їм потрібно до 21 травня наступного року. Паралельно ми займаємося створенням і забезпеченням усім необхідним нового Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам'яті», — сказав начальник управління інституційного розвитку політики національної пам'яті Ігор Кулик.

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Новини культури

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути