Петрів піст, який ще носить назву Апостольського посту, або Петрівка, починається через сім днів після світлого свята Трійці. Він є періодом приготування православних віруючих до свята апостолів Петра і Павла.
Цей піст не має чітко визначеної тривалості — його довжина залежить від дати Великодня. У разі, коли Великдень настає рано, період посту буде тривалим (найдовший Апостольський піст тривав цілих 6 тижнів). У роки, коли Великдень святкується пізно, Петрів піст триває недовго (найкоротший піст проходив усього 8 днів).
Початком Петрова посту служить понеділок усіх Святих, а закінчується він завжди в один і той же час — 12 липня.
Отож, у 2016 році Петрів піст буде недовгим і триватиме всього 15 днів — з 27 червня по 11 липня, нагадує сайт 2016rik.pp.ua.
Петрів піст не є суворим, як, скажімо, Великий чи Різдвяний. Оскільки Петрів піст завжди влітку, то різноманітні фрукти, овочі і ягоди дають можливість урізноманітнити пісний стіл.
Церква теж в цей час щодо їжі майже не встановлює суворих обмежень. Деякі правила, безумовно, є. Вони носять здебільшого рекомендаційний характер:
- по понеділках, середах і п'ятницях піст є суворим, тому не можна пити вино, вживати рибні страви і приправляти їжу олією, а після вечерні можна їсти тільки «сухі» страви;
- по суботах і неділях дозволено їсти рибу;
- по четвергах і вівторках можна вживати в їжу страви з риби, морепродуктів, грибів і каші, приправлені олією.