chrome firefox opera safari iexplorer

Через 330 років у місці, де Мазепу обрали гетьманом, відкрили памʼятник. ФОТО

24 липня 2017 о 11:38

З нагоди 330-річчя обрання гетьманом Івана Мазепи в містечку Коломак на Харківщині, де, власне, і відбулося у 1687 році це обрання, відкрили пам'ятник Мазепі, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом майже 22 років — цього не вдавалося жодному українському гетьману.

В урочистостях з нагоди свята взяли участь і представники Благодійного Фонду «Рідна країна» — його засновник Микола ТОМЕНКО та очільник Київського представництва Олександр ФЕДОРЕНКО – які свого часу фінансово та інформаційно підтримали спорудження памʼятника.

Так, у день відкриття памʼятника Микола Томенко презентував для мешканців та гостей містечка Коломак у місцевому Будинку культури просвітницькі проекти Фонду, а також передав місцевій владі для вчителів, бібліотек та вихователів дошкільних закладів аудіодиски «Слуханка для української мелечі», DVD-диски з фільмами із серії «7 чудес України» та навчальні посібники «Україна: історія Конституції».

Фото facebook.com/Віктор Козоріз

Як відомо, пам'ятник Івану Мазепі у селищі Коломак відкрили 22 липня 2017 року в рамках фестивалю «Гетьманська слава».

 umoloda.kiev.ua

Ідея встановлення пам’ятника виникла ще у 90-ті роки, у 2006 році за ініціативи місцевої влади було закладено монументальний камінь на місці встановлення пам’ятника й оголошено, що пам’ятник Івану Мазепі буде встановлено до 320-ї річниці обрання гетьманом улітку 2007 року. Однак памʼятник встановили через 10 років, у 2017-му. Кошти на памʼятник гетьману збирали Коломацька селищна рада та Громадська рада з відзначення 330-річчя з часу обрання Івана Мазепи гетьманом України.

Автор пам'ятника — народний художник України Сейфаддін Гурбанов. За повідомленням організаторів, памʼятник буде офіційно переданий в дарунок Коломацькій селищній раді й прийнятий нею на баланс.

Фото facebook.com/Віктор Козоріз


Фото facebook.com/Віктор Козоріз


Фото facebook.com/Віктор Козоріз


Фото facebook.com/Віктор Козоріз


Фото facebook.com/Віктор Козоріз


Фото facebook.com/Віктор Козоріз


Фото facebook.com/Віктор Козоріз


Фото facebook.com/Віктор Козоріз


Фото facebook.com/Віктор Козоріз

«Рідна країна»

 

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути