80 % сирів, які виробляються сьогодні в Україні, це варіації напівтвердого сичужного «російського» сиру, зазначають фахівці. Дозрівають ці сири від місяця до двох і мають жирність 35−50%. Іноді в них додають щось для смаку: пряжене молоко, зелень, горіхи і тд.
Олександр Деркач співвласник групи «Молочний альянс», розповів Agronews про те, скільки ж має коштувати справжній сир на українському національному ринку:
«При вартості молочної сировини 7,50 грн за літр, рентабельності виробництва 10% надбавку торгових мереж від 18% до 25% (вище, ніж по маслу), вона повинна складати близько 160 грн за кг», — ділиться мінімальною ціною на продукт Олександр Деркач.
Не зважаючи на досить низьку ціну на сировину, деякі виробники заміняють молочні жири рослинними. Це не забороняється законодавством, але в такому випадку продукт повинен називатися «сирним продуктом» і це повинно бути чітко і однозначно вказано на упаковці. Хоч деколи, виробники нехтують цим правилом.
«Собівартість такого „сиру“ рази в півтора нижче ціни реального сиру», — зазначає Деркач