chrome firefox opera safari iexplorer

Малювати серцем і… вустами

14 грудня 2018 о 09:41
esu.com.ua

14 грудня виповнилося би 70 років самобутній художниці Катерині Литовченко.

Життя і творчість цієї людини – приклад великої відваги і духовної вищості таланту над  життєвими лихами.

Катерина народилася 1948р. в Должанську (на той час – Свердловськ) на Луганщині. З дитинства мріяла стати повітряною  гімнасткою. У 12 років  дівчинка почала займатися акробатикою. Закінчивши школу, вступила до міського торговельного училища, продовжувала  тренуватись у секції при палаці культури. Циркова група набувала популярності, почала виїздити на виступи до інших міст. Катрусю, веселу, життєрадісну, товариську, здавалося, любили всі, її чекало добре майбутнє…

1 червня 1968р. під час тренувань на батуті Катерина дістала перелом шийного відділу хребта. Миттєвий параліч прикував  19-річну юнку до ліжка. Вона затято боролася: не дні чи місяці – роки лікування, виснажливих  вправ… Руки, ноги, спина залишилися нерухомими. Ціною надзусиль вдалося відновити лише рухи шийних м’язів. Згодом пригадуватиме гостре відчуття щастя, коли змогла, повернувши голову, подивитися у вікно.

Катерина почала писати – тримаючи олівця у зубах: «Від перших спроб і сотні зіасованих аркушів паперу до перших літер минули роки. Вдалося зробити практично  неможливе – навчитися писати знову», — скаже вона пізніше в інтерв’ю. І ще: «Травма позбавила мене всього, та олівець став рятівною соломинкою, і він повернув мене до життя…»

 esu.com.ua

Потім вона стала творити  картини – олівцями, фломастерами. Понад 400 робіт, багато з яких виставлялись у Канаді та США, Бельгії та Нідерландах, Австрії, Німеччині, Італії. Переважно –  пейзажі рідного краю, написані  з любов’ю і  майстерністю.

Своїх  робіт  вона ніколи не продавала – лише дарувала, передаючи з ними часточку душевного тепла.

Художниця Катерина Литовченко померла 16 липня 2012р. Впродовж 44 років її тіло було нерухомим, але незламний дух ширяв у високості, наснажуючи багатьох людей на віру у власні сили та здібності й даючи надію.  

Олена Бондаренко

11 травня

Інші дати
11 травня відзначають:
  • Всесвітній день мігруючих птахів.
  • Міжнародний день астрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Огієвський
(1890, с. Крапивна, Росія - 1979) - український вчений в галузі радіотехніки. Під його керівництвом створено першу в Україні радіомовну станцію.
Розгорнути
Народився Григорій Гельфандбейн
(1908, м. Херсон - 1993) – український літературний критик, публіцист, дослідник української літератури та театру. Автор книги "Молода поезія", біографічних нарисів про українських артистів "Д. І. Антонович", "І. О. Мар’яненко".
Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть меж люди! . . . . . . . . (Тарас Шевченко)
Розгорнути